Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα (Ε)

(DIAT166) -  Γιαγκάζογλου Σταύρος

Περιγραφή Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μπορούν να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τη γόνιμη σχέση και διασύνδεση του Χριστιανισμού και άλλων μεγάλων θρησκειών του κόσμου με τη συγκρότηση και διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να αντιλαμβάνονται τη σημασία της προστασίας, της έμπρακτης εφαρμογής και της επικράτησής τους ως πανανθρώπινο και οικουμενικό ήθος στο πλαίσιο του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτισμού.

Συγκεκριμένα θα μελετηθεί η προέλευση και καταγωγή του πλαισίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με την ελληνορωμαϊκή πολιτική κληρονομιά αλλά και τη χριστιανική παράδοση όπως επίδρασαν καταλυτικά στην πορεία και ανάπτυξη του πολιτισμού μέχρι τον Διαφωτισμό και τη νεωτερικότητα.

Ειδικότερα θα μελετηθεί η ανθρωπολογία και η κοινωνιολογία του Χριστιανισμού ως μήτρα για τη γένεση και ανάπτυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά την περίοδο της νεωτερικότητας.

Η διαδικασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου θα διαμορφωθεί με την Αναγέννηση, τη Μεταρρύθμιση, τον Διαφωτισμό και τις μεγάλες επιστημονικές, κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές της νεωτερικότητας. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει όχι άμεσα αλλά εκ των υστέρων και ύστερα από μία διαπάλη, την αποδοχή, αναγνώριση και εγκόλπωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και από τον Προτεσταντικό κόσμο.

Στην ίδια συνάφεια θα μελετηθεί η σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογίας με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο ιστορικά όσο και κυρίως στην εποχή μας.

Ακολούθως θα μελετηθεί η στάση μεγάλων θρησκειών του κόσμου έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το πρόβλημα του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και η προοπτική των διαθρησκειακών διαλόγων.

Τέλος θα δοθεί έμφαση στις σύγχρονες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα (δημόσιος χώρος, εκπαίδευση, οικουμενικότητα, δικαιωματισμός, κοινωνική δικαιοσύνη, γεωπολιτική, μετανάστευση, κλιματική αλλαγή, σύγκρουση των πολιτισμών, κυβερνοχώρος, εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας στη ζωή του ανθρώπου κ.ά.) και στην ανάγκη διαρκούς ανανέωσης, επέκτασης και ανανοηματοδότησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου στις σύγχρονες πλουραλιστικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό θα μελετηθεί και ο σύγχρονος διάλογος Χριστιανισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα μπορούν να αιτιολογούν τη γόνιμη σχέση των θρησκειών και ιδιαίτερα του Χριστιανισμού με τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προβάλλουν, να αναθεωρούν και να επικαιροποιούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στις σύγχρονες πλουραλιστικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Επιπλέον θα είναι σε θέση να αναστοχάζονται κριτικά και να εμπλουτίζουν τη σχέση μεταξύ των διαφόρων θρησκειών και ιδιαίτερα του Χριστιανισμού με τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από έναν διαρκή, δημιουργικό και κριτικό διάλογο.

Εικαστικό:

James Ensor, Ο Χριστός εισέρχεται στις Βρυξέλλες (1889), Μουσείο Getty, Λος Άντζελες

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024