Παρουσίαση/Προβολή
Μ827 Space and Security
(DI544) - Αλέξανδρος Κολοβός
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα αυτό σχετίζεται με την εκμετάλλευση της διαστημικής τεχνολογίας στην προώθηση της ασφάλειας σε όλες τις μορφές της (πολιτική, στρατιωτική, οικονομική και περιβαλλοντολογική) προς όφελος όλων των χωρών που έχουν πρόσβαση σε τέτοιες ικανότητες.
Η δορυφορική τεχνολογία, λόγω της πανοραμικής θέασης που επιτρέπει και της ασύμμετρης διάχυσής της, δίνει σε μία πλευρά που την διαθέτει ένα καθαρό πλεονέκτημα σε σχέση με μία άλλη που δεν έχει αντίστοιχες ικανότητες.
H πρόοδος της τεχνολογίας έχει αρχίσει να εξανεμίζει τα όρια ανάμεσα σε στρατιωτικά και πολιτικά συστήματα, ενώ η εμπορευματοποίηση έχει επιτρέψει σε ένα αυξανόμενο αριθμό χωρών να εκμεταλλευτεί τις διαστημικές τεχνολογίες,
Τα κράτη δεν αποκτούν τις νέες τεχνολογίες ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι η πλευρά που καινοτομεί συχνά αποκτά σημαντικά, αν και προσωρινά, πλεονεκτήματα έναντι της πλευράς που υστερεί.
Το μάθημα αυτό συνεπώς στοχεύει στο να παρουσιάσει τις δυνατότητες που δίδει η εκμετάλλευση της δορυφορικής τεχνολογίας σε ένα κράτος. Η δορυφορική τεχνολογία είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εθνική ασφάλεια μιας χώρας σε όλες της τις μορφές. Το Διάστημα μπορεί να δίνει λύσεις, αλλά οι αποφάσεις για την εκμετάλλευσή του λαμβάνονται στη Γη.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Εισαγωγή. Ανάλυση του όρου Ασφάλεια και Διάστημα: Ασφάλεια από το Διάστημα και Ασφάλεια στο Διάστημα. H έναρξη της διαστημικής εποχής ως απότοκος του Ψυχρού Πολέμου και της έλλειψης συλλογής πληροφοριών με άλλους τρόπους. Πυρηνική τεχνολογία και μέσα μεταφοράς της (Διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι - αεροπλάνα). Tο αμερικανικό φωτοαναγνωριστικό πρόγραμμα U-2. Η μετάπτωση στη Διαστημική εποχή και ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΣΣΔ στο Διάστημα. Τροχιές. Η πρώτη συλλογή φιλμ από δορυφόρους. Στρατιωτικοί Αναγνωριστικοί Δορυφόροι. Άνθρωποι στο Διάστημα. Διαστημικοί Σταθμοί. Η έναρξη της συνεργασίας ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Δορυφορικά συστήματα και ο ρόλος τους στην ασφάλεια και άμυνα (παρατήρηση γης, επικοινωνιών, πλοήγησης, υποκλοπής σημάτων, έγκαιρης προειδοποίησης, παρακολούθησης ωκεανών, εντοπισμού πυρηνικών εκρήξεων, μετεωρολογίας, γεωδαισίας). Στρατηγικές και τακτικές χρήσεις των δορυφορικών συστημάτων όπως η έγκαιρη προειδοποίηση, ο εντοπισμός και η στοχοποίηση ευκολιών του αντιπάλου, η βελτίωση της ακρίβειας στόχευσης, η πλοήγηση οπλικών συστημάτων, οι επικοινωνίες, η διοίκηση και έλεγχος των επιχειρήσεων. Περσικός Κόλπος: Ο Πρώτος "Διαστημικός Πόλεμος" (1992) και η Ευρωπαϊκή αφύπνιση στα θέματα Διαστήματος. Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Η αναγνώριση του ρόλου του Διαστήματος στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ, 1993) και Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ, 1998, νυν ΚΠΑΑ) της ΕΕ μέσω της ελληνικής πρωτοβουλίας ESDP and Space" (2003). Επιχειρησιακές απαιτήσεις υλοποίησης των στόχων της ΚΠΑΑ. Ο Ρόλος του Διαστήματος στις Αποστολές και Επιχειρήσεις της ΕΕ. Ιεράρχηση Απαιτήσεων. Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Διαστήματος. Φορείς ανάπτυξης των ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για το Διάστημα (ΕΕ, ΕΟΔ, Κράτη-Μέλη). Κυριότερα ευρωπαϊκά εθνικά δορυφορικά συστήματα. Ο Ρόλος του Δορυφορικού κέντρου (SatCen). Το ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια και Άμυνα. Σύστημα πλοήγησης και εντοπισμού θέσης Galileo και οι κυβερνητικές υπηρεσίες του. Οι υπηρεσίες ασφάλειας του προγράμματος παρατήρησης Γης Copernicus. Επιτήρηση Συνόρων. Η Επίγνωση Διαστημικής Κατάστασης (πρόγραμμα SSA, STM). Δορυφορικές επικοινωνίες (GOVSATCOM, IRISS). Η Ρωσο-Ουκρανική σύγκρουση. Η επίδρασή της στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διαστήματος. Η Στρατηγική Διαστήματος ΕΕ για την ασφάλεια και άμυνα (2023). Η Ελληνική κατάσταση. Το ελληνικό Πρόγραμμα Διαστήματος για σκοπούς άμυνας και ασφάλειας. Προγράμματα Διαστήματος Περιφερειακών χωρών. Προκλήσεις για την Ελληνική ασφάλεια και άμυνα στον τομέα του Διαστήματος. Σύγχρονες τάσεις αξιοποίησης της δορυφορικής τεχνολογίας (μεγαλοαστερισμοί μικροδορυφόρων, εμπορευματοποίηση). Ασφάλεια στο Διάστημα: Ο Νέος ανταγωνισμός ΗΠΑ-Ρωσίας- Κίνας. Η επανεμφάνιση των Αντιδορυφορικών Όπλων. Συμπεράσματα.