Παρουσίαση/Προβολή
(M106) - Γεώργιος Κουρουπέτρογλου και Αλέξανδρος Πίνο
Περιγραφή Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος: Μέθοδοι και τεχνικές σύνδεσης υπολογιστή με τον αναλογικό κόσμο. Αισθητήρες και Μετατροπείς (transducers) εισόδου και εξόδου. Αισθητήρες φορητών συσκευών (smartphones & tablets) και παιχνιδομηχανών. Ψηφιο-Αναλογικοί μετατροπείς & Αναλογικο-Ψηφιακοί Μετατροπείς (θεωρίες, τύποι, τεχνολογίες υλοποίησης, χαρακτηριστικά και προδιαγραφές, διασύνδεση). Σφάλματα μετατροπέων Α/Ψ/ & Ψ/Α. Συστήματα δειγματοληψίας / συγκράτησης (S/H). Φίλτρα αντιαλλοίωσης. Συστήματα Συλλογής δεδομένων. Ανάλυση λειτουργικών και τεχνικών απαιτήσεων. Το μάθημα περιλαμβάνει ανάπτυξη εφαρμογής στο περιβάλλον LabVIEW (Laboratory Virtual Instrument Engineering Workbench) από κάθε φοιτητή.
Το μάθημα διδάσκεται κάθε Τρίτη 15:00-18:00.
Χρειάζεται εγγραφή στο μάθημα στην η-Τάξη https://eclass.uoa.gr/courses/DI452/
Το μάθημα περιλαμβάνει:
α) εργαστηριακές ασκήσεις και
β) εργασία (project).
Α) Εργαστηριακές ασκήσεις
Παρουσιάσεις/ταχύρυθμη εκμάθηση/εξάσκηση στο LabVIEW: 1η-5η εβδομάδα
Παραδόσεις εργασιών από φοιτητές:
- Οι είκοσι συνολικά εργαστηριακές ασκήσεις εκτελούνται στο εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος (ισόγειο, εργαστήριο στο κτίριο του αναγνωστηρίου αριστερά).
- Οι ασκήσεις είναι ατομικές και οι λύσεις τους παραδίδονται στην η-Τάξη με προθεσμίες.
- Δεν μπορεί να γίνει αποστολή των λύσεων των ασκήσεων με άλλον τρόπο (π.χ. e-mail στον διδάσκοντα).
- Η παράδοση της λύσης μιας άσκησης περιλαμβάνει συνήθως ένα VI (ιδεατό όργανο) ή project (συλλογή αρχείων) σε μορφή zip (πολλαπλά αρχεία πρέπει να συμπιέζονται σε ένα γιατί η η-Τάξη δέχεται μόνο ένα αρχείο για κάθε άσκηση).
- Οι ασκήσεις μετρούν 30% στον τελικό βαθμό του μαθήματος.
- Για να μετρήσει ο βαθμός των ασκήσεων θα πρέπει να έχουν παραδοθεί τουλάχιστον οι 18 από τις 20.
- Στις περιπτώσεις που δύο ή περισσότερες λύσεις ασκήσεων δύο ή περισσοτέρων φοιτητών είναι ίδιες (κυρίως στο VI) ακυρώνονται (είναι σαν να μη παραδόθηκαν) και εφαρμόζεται και στην περίπτωση αυτή ο προηγούμενος κανόνας.
Β) Εργασία (project)
Περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
- Συζήτηση για θέματα εργασιών την 6η εβδομάδα.
- Προτάσεις φοιτητών (σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στην η-Τάξη) την 7η εβδομάδα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν: περιγραφή της εργασίας και των λειτουργικών της προδιαγραφών. Η κατοχύρωση του θέματος γίνεται με τη σειρά κατάθεσης. Συνάντηση για συζήτηση επί των προτάσεων και την τελική αποδοχή των προτάσεων και την τελική ανάθεση θεμάτων εργασιών.
- Κατάθεση τεχνικών προδιαγραφών από φοιτητές την 8η εβδομάδα (σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στην η-Τάξη). Το κείμενο των προδιαγραφών των εργασιών θα πρέπει να έχει έκταση τουλάχιστον μία σελίδα Α4 (περιθώρια παντού 2cm, μονό διάστημα, 12pt) και περιλαμβάνει: σύντομη περιγραφή της ιδέας, είσοδοι/έξοδοι σημάτων (πόσα, τί είδους, περιοχή τιμών, κλπ.) έλεγχοι και οπτικοποίηση (π.χ., διαγράμματα) στην πρόσοψη, τι είδους αισθητήρες θα χρησιμοποιηθούν, τεχνικές προδιαγραφές). Διορθώσεις και παρατηρήσεις από τον διδάσκοντα σε συνάντηση φοιτητών με τον διδάσκοντα.
- Κατάθεση τελικών εργασιών την 13η εβδομάδα (κείμενο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή). Το κείμενο θα περιλαμβάνει: περιγραφή του θέματος της εργασίας (λειτουργικές προδιαγραφές), τεχνικές προδιαγραφές, σχεδίαση, μεθοδολογία και μέσα υλοποίησης, πρόσοψη & διάγραμμα εφαρμογής, έλεγχος (με μετρήσεις) απόδοσης της εφαρμογής, σύγκριση αποτελεσμάτων ελέγχου με τις προδιαγραφές.
- Παρουσίαση των εργασιών σε όλους τους φοιτητές της τάξης την εβδομάδα πριν την έναρξη των εξετάσεων Ιουνίου.
Ο βαθμός των εργασιών προκύπτει από συνεκτίμηση των:
- Ποιότητα και δυσκολία προτεινόμενου θέματος
- Αν η πρόταση της εργασίας έχει γίνει από τον φοιτητή (ως 10% του βαθμού της εργασίας)
- Κείμενο προδιαγραφών
- Κείμενο περιγραφής εργασίας
- Επίδειξη λειτουργίας εργασίας
- Απάντηση σε μια-δύο ερωτήσεις κατά την παρουσίαση-επίδειξη
- Απουσίες στις περιπτώσεις ελέγχου παρουσιών στο μάθημα.
H εργασία (project) μετρά 70% στον τελικό βαθμό.
Δικαίωμα να παραδώσουν εργασία (project) έχουν οι φοιτητές που θα λάβουν βαθμό τουλάχιστον 5 στις εργαστηριακές ασκήσεις.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα