Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Συγκριτική Ανάλυση Μοντέλων Καπιταλισμού

(42910) -  Δημήτριος Κατσίκας

Περιγραφή Μαθήματος

Την μεταπολεμική περίοδο αναδύθηκαν διαφορετικά εθνικά πρότυπα πολιτικής οικονομίας (μοντέλα καπιταλισμού).

 

Κάθε πρότυπο είναι προϊόν της ιστορίας και των χαρακτηριστικών κάθε χώρας: των φυσικών συνθηκών και πόρων, της οικονομικής ειδίκευσης, των θεσμικών εξελίξεων, των πολιτικών δυνάμεων και συνασπισμών κοκ. Σε κάθε πρότυπο αντανακλάται μια διαφορετική ισορροπία ανάμεσα σε κράτος και αγορά, δημόσια και ιδιωτικά αγαθά, οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Τα κράτη ωστόσο δεν υπάρχουν σε θεσμικό, οικονομικό και πολιτικό κενό. Τα πρότυπα οικονομίας και κοινωνικού κράτους εξελίσσονται κάτω από την πίεση εξωτερικών διαταραχών και μονιμότερων αλλαγών στο διεθνή περίγυρο, όπως είναι οι μεταναστεύσεις, η κίνηση κεφαλαίων, οι νέες τεχνολογίες, κ.α. Αλλαγές σημειώνονται μεταξύ άλλων, στις λειτουργίες του κράτους, στην οργάνωση των επιχειρήσεων, στον ρόλο των οργανωμένων συμφερόντων των εργαζομένων και των εργοδοτών.

 

Στο μάθημα αυτό εξετάζονται καταρχήν, οι κατηγοριοποιήσεις των υπαρχόντων εθνικών προτύπων πολιτικής οικονομίας όπως αυτές έχουν προταθεί από τη διεθνή βιβλιογραφία, με ανάλυση των βασικών θεσμικών χαρακτηριστικών τους, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων, αρχών και πρακτικών που διέπουν την λειτουργία τους. Ακολουθεί θεματική συγκριτική ανάλυση των κυριότερων επιμέρους πεδίων των εθνικών πολιτικών οικονομιών (όπως για παράδειγμα οι αγορές κεφαλαίου και εργασίας). Επίσης, εξετάζονται οι τάσεις σύγκλισης και απόκλισης που εμφανίζουν τα διαφορετικά πρότυπα, οι μεταβολές στους οικονομικούς θεσμούς και στις λειτουργίες του κράτους και οι αναζητήσεις νέων συμβιβασμών ανάμεσα σε συμφέροντα και βασικές αρχές.

 

Τέλος, επιχειρείται απάντηση στο ερώτημα τι αποδίδει η όλη συζήτηση για την κατανόηση της ελληνικής πραγματικότητας και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

 

Τονίζεται ότι το μάθημα διδάσκεται χωρίς την χρήση συγγράμματος. Η ύλη του μαθήματος συνίσταται σε παρουσιάσεις του διδάσκοντα για κάθε διάλεξη, οι οποίες είναι ανηρτημένες στην ηλεκτρονική τάξη, καθώς και σε βιβλιογραφία για κάθε θεματική που θα δίνεται στους φοιτητές και η οποία επίσης είναι ανηρτημένη στην ηλεκτρονική τάξη. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία της βιβλιογραφίας είναι αγγλόφωνη.

 

Η αξιολόγηση του μαθήματος γίνεται με εξετάσεις (70%) και υποχρεωτική εργασία (30%). Οι εργασίες είναι ομαδικές και παρουσιάζονται από τους φοιτητές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μαθημάτων.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 8 Απριλίου 2014