Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Στοματολογία II

(DENT455) -  Ν. Νικητάκης

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα Στοματολογία (ΙI) διδάσκεται στους φοιτητές του 9ου και 10ου εξαμήνου σπουδών.

Αντικείμενο μαθήματος:

  • Η διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση νοσημάτων του στοματικού βλεννογόνου, των οστών των γνάθων και των σιαλογόνων αδένων, καθώς και η αναγνώριση των στοματικών εκδηλώσεων γενικών νοσημάτων (δερματολογικά, αιματολογικά, αυτοάνοσα, συστηματικές λοιμώξεις).

Στόχοι μαθήματος:

  • Η αναγνώριση και η συσχέτιση των κλινικών και ιστοπαθολογικών χαρακτηριστικών των παθολογικών καταστάσεων που αναπτύσσονται στο στοματικό βλεννογόνο, στους σιαλογόνους αδένες και στα οστά των γνάθων.
  • Η διάγνωση και θεραπεία των διαφόρων παθήσεων που εμφανίζονται στη στοματoπροσωπική χώρα, η ικανότητα αναγνώρισης βλαβών που χρήζουν βιοψίας και η σωστή καθοδήγηση των ασθενών με συστηματικά προβλήματα υγείας στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα.

 

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

  • Περιεχόμενο μαθήματος (Syllabus)

    Σύνδρομα  και  δυσπλασίες  του  στόματος,  των  γνάθων,  των  σιαλογόνων  αδένων  και του προσώπου. Στοιχειώδεις παθολογικές εξεργασίες στο βλεννογόνο του στόματος. Διαγνωστική  προσέγγιση  των  νόσων  του  στόματος.  Κλινικά  και  ιστοπαθολογικά χαρακτηριστικά  φλεγμονωδών  νόσων  του  στόματος, μελαγχρωματικών  αλλοιώσεων,  όγκων,  κύστεων  και ενδο-οστικών  βλαβών  των  γνάθων.  Παθήσεις των  σιαλογόνων  αδένων.  Στοματικές  εκδηλώσεις  λοιμωδών  νόσων,  δερματοβλεννογόνιων, αυτοάνοσων και  αιματολογικών  νοσημάτων, καθώς και  στερητικών καταστάσεων. Πρόληψη καρκίνου του στόματος

    Αντικειμενικοί στόχοι

    Ο φοιτητής στο τέλος του 10ου εξαμήνου θα πρέπει να:

    1. πραγματοποιεί  διαγνωστική  προσέγγιση  επί  τη  βάσει  σωστής  λήψης, διερμηνείας  του  ιστορικού  του  ασθενούς  και  συσχέτισής  του  με  τα  κλινικά ευρήματα.
    2. επιλέγει  τις  αναγκαίες  συμπληρωματικές  παρακλινικές  εξετάσεις  που  μπορεί να απαιτούνται για τη διαγνωστική προσέγγιση σε κάθε ασθενή.
    3. αξιολογεί  τα  ευρήματα  της  κλινικής  εξέτασης  σε  συνδυασμό  με  τα  ευρήματα των συμπληρωματικών εξετάσεων του ασθενούς και να μπορεί να διακρίνει μία καλοήθη ή φλεγμονώδη βλάβη από μία κακοήθη εξεργασία.
    4. εκτιμάει  τα  ιστοπαθολογικά  και  κυτταρολογικά  ευρήματα  σε  σχέση  με  το στοματολογικό πρόβλημα του ασθενούς.
    5. εφαρμόζει τη δέουσα εκάστοτε θεραπευτική αγωγή ή να καθοδηγεί τον ασθενή στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα.
    6. είναι  σε  θέση  να  αναγνωρίζει  τις  στοματικές  επιπλοκές  από  τη  συστηματική φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς και να παρεμβαίνει για την αποκατάσταση της στοματικής υγείας.
    7. μπορεί να παραθέσει στον ασθενή τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο στόμα και να προτείνει μεθόδους πρόληψης.

    ΜΕΛΗ ΔΕΠ

    Αλεξάνδρα Σκλαβούνου Καθηγήτρια asklavou@dent.uoa.gr,

    Νικόλαος Νικητάκης Καθηγητής nnikitakis@dent.uoa.gr,

    Κωνσταντίνος Τόσιος Αναπλ. Καθηγητής ktosios@dent.uoa.gr,

    Ευανθία Χρυσομάλη Αναπλ. Καθηγήτρια echryso@dent.uoa.gr,

    Ευαγγελία Πιπέρη Eπικ. Καθηγήτρια liapiperi@dent.uoa.gr

    Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι

    Κλινικοπαθολογικά Σεμινάρια 9ου και 10ου εξαμήνου (σε ομάδες)
    Κλινική άσκηση 9ου και 10ου εξαμήνου

    Συμπληρωματικά Στοιχεία

    Κλινική άσκηση  στο Νοσοκομείο "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" (Εξωτερικό Στοματολογικό Ιατρείο)

    Κλινική άσκηση στο Νοσοκομείο "Λαϊκό" (Οδοντιατρικό Τμήμα)

    Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης

    Προαπαιτήσεις

    Η επιτυχής περάτωση του μαθήματος ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (Ι) είναι προαπαιτούμενη για την παρακολούθηση των φοιτητών στο 9ο και 10ο εξάμηνο στην Κλινική άσκηση, στο Κλινικοπαθολογικό Σεμινάριο και για τη συμμετοχή τους στις τελικές εξετάσεις του μαθήματος  ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ)