Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Μεθοδολογίες έρευνας για την Τέχνη και την Επιστήμη

(DCARTS311) -  Ιουλιανή Θεωνά

Περιγραφή Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι να εισάγει τους/τις φοιτητές/τριες σε διεπιστημονικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις, οι οποίες εντοπίζονται μεταξύ της Τέχνης και της Επιστήμης, προκειμένου να διεξάγουν καλλιτεχνική έρευνα, ειδικότερα στο χώρο της τεχνολογικής τέχνης. Η έρευνα αυτή πρωταρχικά υποστηρίζει την παραγωγή νέας γνώσης που αφορά στην δημιουργική διαδικασία και τις καλλιτεχνικές πρακτικές, ενώ παράλληλα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων που αξιοποιούν επιστημονική γνώση και μεθοδολογίες. Συνδυάζοντας τη θεωρητική γνώση με την πρακτική, συνθετική άσκηση, οι φοιτητές/τριες καλούνται να αναλύσουν υπάρχοντα σημαντικά εγχειρήματα, που διεξάγουν καλλιτεχνική έρευνα και στη συνέχεια να συνθέσουν δική του πρόταση για καλλιτεχνική έρευνα, σε συνεργασία με την διδάσκουσα.

 

Το μάθημα καταρχήν εξετάζει το πως ιστορικά διαμορφώνεται η σχέση ανάμεσα στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία, από την Αναγέννηση ως σήμερα. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται διεξοδικά και εξηγείται η έννοια της καλλιτεχνικής έρευνας (artistic research), σκιαγραφώντας τις διαφορές της από την έρευνα με βάση την τέχνη (arts-based research). Παράλληλα παρουσιάζονται ποιοτικές και πειραματικές μεθοδολογίες που συνήθως χρησιμοποιούνται για καλλιτεχνική έρευνα και υποστηρίζουν την διερεύνηση μέσα από την τέχνη και την πρακτική, (αυτό-εθνογραφία, μετα-φαινομενολογία,  πειραματισμός με το σώμα, την ύλη και το τεχνολογικό μέσο κ.ο.κ.).  Η διερεύνηση αυτή παραδειγματοδοτείται από σημαντικά  έργα που στηρίζονται σε διαδικασίες καλλιτεχνικής έρευνας.

 

Στη συνέχεια, το μάθημα εστιάζει σε τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε ομάδες μαζί με επιστήμονες, μηχανικούς και ειδικούς από πληθώρα πεδίων, για να παράξουν αισθητικά ενδιαφέροντα αλλά και επιστημονικά συνεπή έργα. Επίσης, εξετάζονται κριτικές προσεγγίσεις, όπως ο Μετανθρωπισμός και ο Νέο-Υλισμός, ως βασικά φιλοσοφικά και θεωρητικά πλαίσια που θέτουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους μη-ανθρώπινες οντότητες, τον φυσικό κόσμο και τα υλικά αντικείμενα, ως φορείς δράσης, που συμμετέχουν στην καλλιτεχνική και ερευνητική πρακτική, συνδράμοντας στην παραγωγή γνώσης. Τέλος, το μάθημα αναλύει σημαντικές έννοιες που πλαισιώνουν την καλλιτεχνική έρευνα, όπως η αξιοποίηση δεδομένων ως πρώτη ύλη στην καλλιτεχνική πρακτική και ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν μέσα από συνέργειες τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας.

 

Συνοψίζοντας, το μάθημα θα συνδυάσει θεωρητική και καλλιτεχνική έρευνα, η οποία είναι θεμιτό να πληροφορηθεί και από έρευνα πεδίου, στοχεύοντας τελικά τόσο στην παραγωγή νέας γνώσης όσον αφορά στην δημιουργική διαδικασία, αλλά και στην παραγωγή πρωτότυπου έργου από τους/τις φοιτητές/τριες, αποσκοπώντας έτσι να τους προετοιμάσει για την εκπόνηση πτυχιακών εργασιών, ερευνητικού χαρακτήρα.

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025