Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Τεχνολογική τέχνη στο δημόσιο χώρο, την πόλη και τη φύση

(DCARTS310) -  Ιουλιανή Θεωνά

Περιγραφή Μαθήματος

Tο αντικείμενο του μαθήματος εστιάζει στις ψηφιακές, αναλογικές και υβριδικές μορφές τεχνολογικής τέχνης που εντάσσονται ως παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, είτε στο αστικό πλαίσιο, είτε στο φυσικό περιβάλλον. Το μάθημα στοχεύει να παρουσιάσει τα είδη των καλλιτεχνικών αυτών παρεμβάσεων, παραδειγματοδοτώντας την παρουσίαση αυτή με επιλεγμένα αισθητικά άρτιες περιπτώσεις έργων που έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα θα προσφέρει στους/στις φοιτητές/τριες την απαραίτητη θεωρητική πλαισίωση, για να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα έργα αυτά λειτουργούν στο δημόσιο χώρο και διαμεσολαβούν την καθημερινή ζωή των πολιτών, ενώ ενεργοποιούν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Επίσης, το μάθημα θα εισάγει τους/τις φοιτητές/τριες στη διαδικασία σχεδιασμού καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στην πόλη ή τη φύση, μέσω εκπόνησης συνθετικής εργασίας και εργαστηρίων σχεδιασμού (design studios). Επομένως, το μάθημα δομείται σε μεικτές συνεδρίες που συνίστανται σε :

  • Θεωρητική διάλεξη/παρουσίαση,
  • Εργαστήριο (studio) σύνθεσης/σχεδιασμού.

 

Πιο συγκεκριμένα, στο θεωρητικό σκέλος του μαθήματος περιλαμβάνονται διεπιστημονικές προσεγγίσεις (φιλοσοφία του χώρου, φιλοσοφία της καθημερινής ζωής, περιβαλλοντική ψυχολογία, κοινωνική ψυχολογία, γεωγραφία, κοινωνιολογία της πόλης, κ.ο.κ.),  που θεωρούνται απαραίτητες για να δύνανται οι φοιτητές/-τριες να κατανοήσουν και να αναλύσουν την πολυδιάστατη φύση του δημόσιου χώρου, ως πεδίου διαφορετικών διεκδικήσεων, συνθέσεων και συγκρούσεων, έτσι ώστε να  πλαισιώσουν τελικά και να υποστηρίξουν την καλλιτεχνική δημιουργία τοπο-ειδικών (site specific) έργων.

 

Παράλληλα, θα αναπτυχθεί μία εκτενής σειρά παρουσιάσεων όλων των ειδών καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στην πόλη ή στη φύση, μέσα από μία κατηγοριοποίηση βάσει των μέσων που αξιοποιούνται στη δημιουργία τους και διαμεσολαβούν την εμπειρία του δημοσίου χώρου που προσλαμβάνεται από το κοινό: α) βιντεο-εγκαταστάσεις μικρής η μεγαλύτερης κλίμακας, αστικές οθόνες, projection-mapping, β) αλληλεπιδραστικές εγκαταστάσεις μικρής η μεγαλύτερης κλίμακας που τοποθετούνται στο δημόσιο χώρο, γ) καλλιτεχνικά έργα που αξιοποιούν τεχνολογίες γεωεντοπισμού, όπως παιχνίδια, χαρτογραφήσεις, αφηγήσεις και εν γένει χωρικοποιημένες, τεχνολογικά διαμεσολαβημένες εμπειρίες και καλλιτεχνικοί πειραματισμοί και δ) land art και οικολογική τέχνη στη φύση. Οι παρουσιάσεις αυτές θα εμπλουτισθούν από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που έχει συλλέξει η διδάσκουσα.

 

Τέλος, βασικό συστατικό του μαθήματος αποτελεί το πρακτικό εργαστηριακό του σκέλος, το οποίο στοχεύει να διδάξει στους/στις φοιτητές/τριες τον σχεδιασμό καλλιτεχνικής εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο ή στη φύση, εξοικειώνοντάς τους/τες με την πολυπλοκότητα, τις μεθόδους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δημιουργικής διαδικασίας, μέσα από την εκπόνηση σχετικής άσκησης. Θα εκπονηθεί από ομάδες δύο φοιτητών/τριών ο σχεδιασμός καλλιτεχνικού έργου που θα εντάσσεται σε κατάλληλα επιλεγμένο χώρο της πόλης των Ψαχνών ή του υγροτόπου Ψαχνών, ώστε οι φοιτητές/τριες, μέσα από την εργασία αυτή να μάθουν να συνθέτουν  μία καλλιτεχνική παρέμβαση, λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο του τόπου, στον οποίο παρεμβαίνουν.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025