Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Ανάλυση και Σχεδίαση Συστημάτων Λογισμικού

(ΥΣ04) -  Διογένης Αλεξανδράκης

Περιγραφή Μαθήματος

  • Σύστημα, υποσύστημα και περιβάλλον.
  • Παραδοσιακές τεχνικές για ανάπτυξη συστημάτων και μειονεκτήματα.
  • Σύγχρονες τεχνικές και μεθοδολογίες για ανάπτυξη συστημάτων.
  • Aνάλυση προβλήματος. Tεχνικές για συλλογή δεδομένων.
  • Ανάπτυξη συστημάτων προσανατολισμένη στις διαδικασίες: δομημένα αγγλικά, πίνακες και δέντρα αποφάσεων, ανάλυση δεδομένων, μοντέλο οντοτήτων συσχετίσεων, αρχές σχεδιασμού συστημάτων, σύζευξη και συνοχή των modules, δομημένο διάγραμμα, αρχές για σχεδιασμό δεδομένων και διεπαφής χρήστη.
  • Αντικειμενοστραφής ανάπτυξη συστημάτων: αρχές της UML και διαγράμματα για μοντελοποίηση δεδομένων, ανάλυση, σχεδιασμό και υλοποίηση συστημάτων.
  • Εργαλεία Case.
  • Πρότυπα σχεδίασης.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2

  • Διδάσκων

    Διδάσκων: Διογένης Αλεξανδράκης (diogenisalex@di.uoa.gr)

    Βοηθήματα

    - Σημειώσεις στο e-class για τη Δομημένη Ανάλυση και το Δομημένο Σχεδιασμό

    - Εισαγωγή στη UML, του Μartin Fowler, εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2006

     

    Ωρες Μαθήματος

    Θεωρία/Εργαστήρια/Φροντιστήρια: Τρίτη 16:00-18:00 & Πέμπτη 17:00-19:00 

     

    Περιγραφή

    Το μάθημα είναι βασικό της Β' κατεύθυνσης.

    Image by Yuri from Pixabay  

    Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

    Το μάθημα αποτελείται από ένα σύνολο παραδόσεων, φροντιστηρίων και εργαστηρίων σε εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν από τους φοιτητές γιά τις υποχρεωτικές εργασίες του μαθήματος.


    Στόχοι

    1. Η κατανόηση της  Ανάλυσης Συστημάτων Λογισμικού, 
    2. Η κατανόηση του Σχεδιασμού Συστημάτων Λογισμικού
    3. Η σχέση της Ανάλυσης και του Σχεδιασμού Συστημάτων Λογισμικού με την Τεχνολογία Λογισμικού, τον Κύκλο Ζωής Λογισμικού και η σπουδαιότητα και ο ρόλος τους στην Ανάπτυξη Συστημάτων Λογισμικού.
    4. Η εκμάθηση τεχνικών Συλλογής και Ανάλυσης Απαιτήσεων καθώς και ο Σχεδιασμός Συστημάτων Λογισμικού με χρήση τεχνικών της:
      • Αντικειμενοστραφούς Ανάλυσης και Σχεδιασμού με χρήση της UML
      • Δομημένης Ανάλυσης και του Δομημένου Σχεδιασμού με χρήση Διαγραμμάτων Δομής Δεδομένων, Λεξικών Δεδομένων, Δομημένων Αγγλικών, Πινάκων και Δέντρων Αποφάσεων και Διαγραμμάτων Δομής Προγράμματος

    Περιεχόμενο Μαθήματος

    Προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι του μαθήματος οι φοιτητές διδάσκονται τα ακόλουθα: Παραδοσιακές και Σύγχρονες τεχνικές και μεθοδολογίες για ανάπτυξη συστημάτων. Aνάλυση προβλήματος. Tεχνικές για συλλογή δεδομένων.

    Αντικειμενοστραφής ανάπτυξη συστημάτων: Αρχές της UML και διαγράμματα για μοντελοποίηση δεδομένων, ανάλυση, σχεδιασμό και υλοποίηση συστημάτων (use case diagrams, class diagrams, state diagrams, activity diagrams, collaboration diagrams, sequence diagrams και λοιπά).

    Ανάπτυξη συστημάτων προσανατολισμένη στις διαδικασίες (Function - Oriented Analysis): Διαγράμματα Ροής Δεδομένων, Δομημένα αγγλικά, Πίνακες και δέντρα αποφάσεων, Ανάλυση δεδομένων, Μοντέλο οντοτήτων συσχετίσεων.

    Αρχές σχεδιασμού συστημάτων, σύζευξη και συνοχή των modules, δομημένο διάγραμμα, αρχές για σχεδιασμό δεδομένων και διεπαφής χρήστη.

    Εργαλεία Case.

    Πρότυπα Σχεδίασης.

     

     

    Μέθοδοι αξιολόγησης

    Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται με υποχρεωτικές γραπτές εξετάσεις και μιά υποχρεωτική εργασία. Το ποσοστό συνεισφοράς της υποχρεωτικής εργασίας στον τελικό βαθμό, είναι από 30 - 50% και καθορίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με την έκταση της εργασίας.

    Προκειμένου να περάσει κάποιος το μάθημα χρειάζεται να πάρει τουλάχιστον 5 και στις γραπτές εξετάσεις καθώς και στις υποχρεωτικές εργασίες. Σημειώνεται ότι ο βαθμός του γραπτού ή της εργασίας δεν μεταφέρεται στο επόμενο έτος.

    Στην εργασία οι φοιτητές καλούνται να εφαρμόσουν τις Τεχνικές της Αντικειμενοστραφούς Ανάλυσης, Αντικειμενοστραφούς Σχεδιασμού, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία CASE που μαθαίνουν στο εργαστήριο καθώς και τις τεχνικές της Δομημένης Ανάλυσης και του Δομημένου Σχεδιασμού.