Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Ο Ελληνολατινικός Κόσμος (13ος-18ος αι.)». Η Οικογένεια στον ελληνοβενετικό κόσμο (13ος-18ος αι.). Εννοιολόγηση, θεσμοί, λειτουργίες

(ARCH709) -  Αναστασία Παπαδία-Λάλα

Περιγραφή Μαθήματος

ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΕΛΛΗΝΟΒΕΝΕΤΙΚΟΣ, ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΣ, ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

 Μεταπτυχιακό σεμινάριο «Ο Ελληνολατινικός Κόσμος (13ος-18ος αι.)»

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Aναστασία ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ σε συνεργασία με τους Χαράλαμπο ΓΑΣΠΑΡΗ και Κώστα ΛΑΜΠΡΙΝΟ

Xειμερινό εξάμηνο

 

Θέμα:           Η Οικογένεια στον ελληνοβενετικό κόσμο (13ος-18ος αι.). Εννοιολόγηση, θεσμοί, λειτουργίες

 Περίληψη: Στο σεμινάριο θα εξετασθούν όψεις της ιστορίας της Οικογένειας στις υπό τους Βενετούς ελληνικές περιοχές, από τον 13ο έως και τον 18ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, θα διερευνηθούν η έννοια της Οικογένειας ως κοινότητας ανθρώπων και κοινωνικού θεσμού, οι τύποι (πυρηνική ή διευρυμένη), η δομή και η λειτουργία της καθώς και στοιχεία σχετιζόμενα με την οικογένεια, όπως το φύλο και η ηλικία. Έμφαση θα δοθεί σε θεσμούς που συνδέονταν με την προσωπική κατάσταση και την περιουσία του ατόμου, όπως η μνηστεία, ο γάμος, το διαζύγιο, οι σχέσεις γονέων και τέκνων κ.ά., με βάση τις νομικές διατάξεις των διαφορετικών δικαίων, που ίσχυσαν στον χώρο –βυζαντινού, βενετικού, φεουδαρχικού. Παράλληλα, η Οικογένεια θα μελετηθεί ως παράγοντας διαμόρφωσης και μεταβίβασης μηχανισμών εξουσίας και οικονομικών σχέσεων αλλά και ανάπτυξης συναισθημάτων, κοινωνικών συμπεριφορών και ταυτοτήτων, σε συνάρτηση με ανάλογα φαινόμενα κυρίως στη μητρόπολη Βενετία και εν μέρει στον υπόλοιπο ελληνικό χώρο. Θα αξιοποιηθούν πρωτογενείς ιστορικές πηγές, και ιδιαιτέρως δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, ενώ στις τυπολογικές και θεωρητικές προσεγγίσεις του θέματος θα συνεισφέρει η σύγχρονη ιστοριογραφία, σε διάλογο με την ιστορική ανθρωπολογία και άλλους επιστημονικούς κλάδους.

                     Σημ. Το σεμινάριο θα διδαχθεί επί δεκατρείς εβδομάδες κατ’ ελάχιστον, επί τρεις ώρες την εβδομάδα. Πέντε εκ των ανωτέρω τριώρων μαθημάτων του σεμιναρίου έχουν τον χαρακτήρα των ανοικτών συναντήσεων-διαλέξεων.

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018