Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Ο Ελληνολατινικός Κόσμος (13ος-18ος αι.)». «Φτώχεια» και «φτωχοί» στον ελληνοβενετικό κόσμο (13ος-18ος αι.).

(ARCH668) -  Αναστασία Παπαδία-Λάλα

Περιγραφή Μαθήματος

Μεταπτυχιακό σεμινάριο «Ο Ελληνολατινικός Κόσμος (13ος-18ος αι.)»

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Aναστασία ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ σε συνεργασία με τους Χαράλαμπο ΓΑΣΠΑΡΗ και Κώστα ΛΑΜΠΡΙΝΟ

Xειμερινό εξάμηνο

 

Θέμα:           «Φτώχεια» και «φτωχοί» στον ελληνοβενετικό κόσμο (13ος-18ος  αι.) Εννοιολόγηση, ιστορικές πραγματικότητες, αναπαραστάσεις.

Subject:       “Poverty” and “the poor” in the Greek-Venetian world (13th-18th c.). Conceptualization, historical realities, depictions.

 

Περίληψη: Η «φτώχεια» και οι «φτωχοί» ως ερευνητικό πεδίο συνιστούν μια ευρεία θεματική περιοχή της σύγχρονης ιστοριογραφίας. Στο σεμινάριο θα εξετασθούν όψεις του φαινομένου της φτώχειας και τα πολλαπλά κοινωνικά της υποκείμενα στις υπό τους Βενετούς ελληνικές περιοχές (13ος-18ος αι.) –χώρο σύνθεσης βενετικών θεσμών με τις τοπικές πραγματικότητες και παραδόσεις. Μεθοδολογικά, η διερεύνηση της «φτώχειας» και του «φτωχού» στον υπό εξέταση χωροχρόνο θα κινηθεί σε τρία, αλληλοσυνδεόμενα επίπεδα, εννοιολόγηση, ιστορικές πραγματικότητες, αναπαραστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο μελέτης θα αποτελέσουν: το περιεχόμενο και η σχετικότητα της έννοιας της φτώχειας· οι διαχρονικές θεωρήσεις του φαινομένου στον χριστιανικό κόσμο, με τομή τη νέα αντιμετώπιση από τον 16ο αι. και στο εξής· οι κατηγοριοποιήσεις της φτώχειας (οικειοθελής-αναγκαστική, μόνιμη-περιστασιακή)· οι αιτίες της φτώχειας, τόσο οι δομικές (πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον), όσο και οι συγκυριακές (όπως πόλεμοι, επαναστάσεις, λιμοί, ασθένειες, φυσικές καταστροφές)· οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της φτώχειας (κοινωνικές αναταραχές, θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οικονομική ύφεση, κοινωνική, γεωγραφική, επαγγελματική κινητικότητα)· η καταπολέμηση του φαινομένου μέσω της κρατικής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής αλλά και της κοινωνικής μέριμνας άλλων θεσμών (Εκκλησία, συσσωματώσεις, κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες, οικογένεια, ιδιώτες)· η «φτώχεια» και ο «φτωχός» ως αυτοαντίληψη και ετεροαντίληψη καθώς και οι κειμενικές και εικονογραφικές αναπαραστάσεις τους.

          Στόχος του σεμιναρίου είναι μια θεωρητική και πραγματολογική προσέγγιση της υπό εξέταση θεματικής, στα ευρύτερα πολιτικά συμφραζόμενα της ιστορίας της ελληνοβενετικής Ανατολής και σε συνάρτηση με το συναφές κοινωνικό τοπίο κυρίως στη Βενετία και σε άλλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη και εν μέρει στον υπόλοιπο, υπό τους Οθωμανούς, ελληνικό χώρο.

          Σημ. Το σεμινάριο θα διδαχθεί επί δεκατρείς εβδομάδες κατ’ ελάχιστον, επί τρεις ώρες την εβδομάδα. Πέντε εκ των ανωτέρω τριώρων μαθημάτων του σεμιναρίου έχουν τον χαρακτήρα των ανοικτών συναντήσεων-διαλέξεων.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017