Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Το Βυζάντιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης την περίοδο των Κομνηνών και των Αγγέλων (Διεπιστημονικό σεμινάριο))

(ARCH460) -  Αθηνά Κόλια-Δερμιτζάκη

Περιγραφή Μαθήματος

Η γεωγραφική θέση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο μεταίχμιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, κατά την περίοδο των Κομνηνών και των Αγγέλων, συνιστά τον καταλύτη των εξελίξεων που θα οδηγήσουν στο τραγικό γεγονός της  Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους.  Η εποχή αυτή σηματοδοτείται από την αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη στη Μικρά Ασία και την Εγγύς Ανατολή,  την πρώτη ευρείας κλίμακας επαφή των κατοίκων της Αυτοκρατορίας με τους Δυτικούς σε βυζαντινά εδάφη  και τις συνέπειές της και  χαρακτηρίζεται από ριζικές μεταβολές σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Διαμορφώνει (και εν μέρει διαμορφώνεται από) νέα ιδεολογικά πλαίσια, αποτελώντας τη βάση μετεξέλιξης του Βυζαντίου σε μία κοινωνία, η οποία διατηρεί μεν τα βασικά της στοιχεία, τα αξιοποιεί δε και τα μεταλλάσσει προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα.

Στον τομέα της Τέχνης, με επίκεντρο το πολυτελές αυτοκρατορικό σύμπλεγμα των τριών ναών της μονής Παντοκράτορα, θα εξεταστούν τα μεγάλα εκκλησιαστικά καθιδρύματα των Κομνηνών στην Κωνσταντινούπολη. Ενδιαφέρουσες   είναι οι εξελίξεις της μνημειακής τέχνης σε όλη τη βυζαντινή επικράτεια. Πολλοί ναοί είναι καθιδρύματα μελών της οικογένειας των Κομνηνών ή κρατικών αξιωματούχων ή και τοπικών αριστοκρατών. Σημαντική είναι η ακτινοβολία της βυζαντινής τέχνης στις όμορες χώρες ιδιαίτερα στην Ιταλία, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη συνάντηση του Βυζαντίου με τη Δύση αλλά και με τον αραβικό κόσμο (Σικελία).

Η λογοτεχνία του 12ου αι. παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη λογοτεχνία της περιόδου της β΄ σοφιστικής, το διάστημα δηλαδή μεταξύ του 1ου και του 3ου αι. Σημαντική είναι η επίδραση της ρητορικής και του αττικισμού και έντονη η μίμηση συγγραφέων της Ύστερης Αρχαιότητας. Στο σεμινάριο θα σκιαγραφηθούν οι κυριότερες συγγραφικές μορφές της εποχής και θα επιχειρηθεί να αποκατασταθεί η εικόνα της λογοτεχνίας της περιόδου και να απεικονιστεί η σημερινή κατάσταση της έρευνας.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014