Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Ιστορία και ιστορικές σπουδές στη Μεταπολίτευση

(ARCH443) -  Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Περιγραφή Μαθήματος

ΙΙ 33  Ιστορία και ιστορικές σπουδές στη Μεταπολίτευση (Νεότερη Ελληνική Ιστορία)

(Μάθημα επιλογής)

 

Η Μεταπολίτευση αποτελεί την κατεξοχήν περίοδο μειζόνων αλλαγών στην ελληνική ιστοριογραφία και στις ιστορικές σπουδές τόσο σε συμβολικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο. Συμβολικά η Μεταπολίτευση σηματοδότησε το τέλος του «ιδεολογικού» και «θεσμικού» διχασμού της ελληνικής ιστοριογραφίας. Σε πραγματικό επίπεδο συνδέθηκε με την αύξηση του ιστορικού προσωπικού, την ανάπτυξη της έρευνας, με τη δημιουργία νέων θεσμών (πανεπιστημιακά τμήματα, κέντρα ερευνών, αρχεία, βιβλιοθήκες, περιοδικά), καινούργιες θεματικές και θεωρήσεις, προσπάθεια βηματισμού παρόμοιου με τα όσα συνέβαιναν στη Δυτική κυρίως Ευρώπη και στην Αμερική.

Το μάθημα επιλογής αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών-τριων με την ελληνική ιστοριογραφία όπως αναπτύχθηκε στη Μεταπολίτευση και με τα κυριότερα ρεύματα σκέψης που κυριάρχησαν σε αυτήν. Στο επίκεντρο του βρίσκεται η σύνδεση της ιστοριογραφικής παραγωγής με την πολιτική και κοινωνική συγκυρία, η ανάδειξη των κυριότερων θεματικών που αναπτύχθηκαν εντός της ιστορικής κοινότητας αλλά και στο δημόσιο πεδίο (εθνικισμός, εκσυγχρονισμός, δεκαετία του 1940 κ.ά.). Στο πλαίσιο του μαθήματος θα μελετηθούν κείμενα σημαντικών ιστορικών της περιόδου (Κ. Θ. Δημαράς, Ν. Σβορώνος, Φ. Ηλιού, Ε. Σκοπετέα κ.ά.)

 

To μάθημα θα διεξάγεται κάθε Τρίτη 12.00-15.00 στο αμφιθέατρο 820

 

Υλη Εξετάσεων (αναρτημένη στα Έγγραφα)

Stefan Berger,  The Humanities Today – History

Βαγγέλης Καραμανωλάκης,  Θεσμοί και νεοελληνικές ιστορικές σπουδές στον 20ό αιώνα: πρ

Αντώνης Λιάκος, «Η νεοελληνική ιστοριογραφία το τελευταίο τέταρτο του εικοστού αιώνα», Σύγχρονα Θέματα, 76-77, (2001), σ. 72-91

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013