Παρουσίαση/Προβολή
Δίκαιο, Διοίκηση και Οικονομική Διαχείριση Πολιτιστικών Οργανισμών
(ARCH389) - Γιάννης Παπαδάτος & Θεοκλής-Πέτρος Ζούνης
Περιγραφή Μαθήματος
ΤΙΤΛΟΣ: Δίκαιο, Διοίκηση και Οικονομική Διαχείριση Πολιτιστικών Οργανισμών
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Το μάθημα χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες.
Η πρώτη σχετίζεται με το Δίκαιο και την Πολιτιστική Διπλωματία και περιλαμβάνει : (α) το Ελληνικό και Διεθνές Δίκαιο για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών, (β) τους Θεσμούς Πολιτιστικής Διαχείρισης, και (γ) την Πολιτιστική Πολιτική και Διπλωματία.
Η δεύτερη ενότητα επικεντρώνεται στην ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών των πολιτιστικών οργανισμών και ειδικότερα των μουσείων, τη διοίκηση, τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων και τον στρατηγικό σχεδιασμό, τη χρηματοδότη, την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας διαχείρισης των πόρων τους και το πολιτιστικό Μάρκετινγκ.
ΣΤΟΧΟΙ:
Στην πρώτη ενότητα (Δίκαιο) βασικός στόχος του μαθήματος είναι η γνωριμία των φοιτητών (α) με το ελληνικό και διεθνές δίκαιο που σχετίζεται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, του περιβάλλοντος και των πολιτισμικών αγαθών, (β) με τους βασικότερους θεσμούς και φορείς πολιτισμικής διαχείρισης, τις αρχές και τους κανονισμούς που τους διέπουν, και (γ) με τους τρόπους με τους οποίους τέτοιοι θεσμοί μπορούν να ασκούν πολιτιστική πολιτική και διπλωματία. Για το σκοπό αυτό εξετάζονται ο οι σχετικές διεθνείς συνθήκες και τα ευρωπαϊκά νομικά κείμενα, και εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο διαμόρφωσαν το πλαίσιο διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, παρουσιάζονται και αναλύονται συγκριτικά οι βασικότεροι θεσμοί και φορείς πολιτισμικής διαχείρισης στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και οι αρχές και οι κανονισμοί που τους διέπουν. Τέλος γίνεται ιστορική αναδρομή σε ζητήματα πολιτιστικής πολιτικής και διπλωματίας, εξετάζεται η σημερινή πραγματικότητα και συζητούνται πιθανές μελλοντικές τάσεις.
Στη δεύτερη ενότητα (Διοίκηση και Οικονομική Διαχείριση Πολιτιστικών Οργανισμών) βασικός σκοπός είναι να διδάξει στους φοιτητές τις βασικές αρχές Διοίκησης και Οικονομικής Διαχείρισης των πολιτιστικών οργανισμών και ειδικότερα των μουσείων ως Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών, δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους τα μουσεία και πολλοί πολιτιστικοί οργανισμοί ανήκουν στον Δημόσιο ή στον Μη Κερδοσκοπικό Τομέα. Οι επιμέρους στόχοι του μαθήματος είναι οι φοιτητές να έχουν αποκτήσει τις γνώσεις ώστε να είναι σε θέση: (α) να συντάξουν ένα στρατηγικό πλάνο ενός μουσείου, (β) να συντάξουν μία χορηγική πρόταση ενός μουσείου, (γ) να συντάξουν μία πρόταση χρηματοδότησης ενός μουσείου, (δ) να συντάξουν ένα πλάνο μάρκετινγκ ενός μουσείου.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει
Να έχουν εξοικειωθεί και να γνωρίζουν το ελληνικό και διεθνές δίκαιο, καθώς και να κατανοούν τα σχετικά νομικά κείμενα, τις διατάξεις και τις συνθήκες.
Να γνωρίζουν του βασικότερους θεσμούς πολιτισμικής διαχείρισης, τους σκοπούς τους και τον τρόπο λειτουργίας τους.
Να είναι σε θέση να προτείνουν τρόπους άσκησης πολιτισμικής πολιτικής και διπλωματίας από μουσεία ή άλλους φορείς στους οποίους πιθανόν θα κληθούν να εργαστούν στο μέλλον.
Να γνωρίζουν το βασικό διοικητικό πλαίσιο λειτουργίας ενός πολιτιστικού οργανισμού και ειδικότερα ενός μουσείου.
Να γνωρίζουν τα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των δράσεων και των δραστηριοτήτων ενός πολιτιστικού οργανισμού και ειδικότερα ενός μουσείου.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- Βουδούρη, Δ. - Στρατή, Α. 1999. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε Διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο: κείμενα, Εκδόσεις Σάκκουλα.
- Γεωργιάδης, Αθ. (επιμ.) 2006. Προστασία των πολιτισμικών αγαθών, Θεσσαλονίκη.
- Γκαντζιάς, Γ., 2010. Πολιτιστική Πολιτική, Χορηγία και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Εκδόσεις Παπασωτηρίου.
- Γραμματικάκη-Αλεξίου, Α., Α. Στρατή, Ε. Μουαμελετζή, Δ. Αναγνωστοπούλου 2001. Νόμιμη και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών υπό το πρίσμα του διεθνούς, κοινοτικού και ελληνικού δικαίου, Εκδόσεις Σάκκουλα.
- Ζούνης, Π., 2001. Η Πολιτιστική χορηγία ως μέσο επικοινωνίας, Εκδόσεις Παρατηρητής.
- Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, Γ. 2009. Νομικό καθεστώς μνημείων. Συλλέκτες - Αρχαιοπώλες - ΄Εμποροι νεοτέρων μνημείων, Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
- Μανιάτης Π. Αντώνιος, 2008. Εισαγωγή στο πολιτιστικό δίκαιο, Αθήνα – Κομοτηνή.
- Πάντος, Π. 2001. Κωδικοποίηση νομοθεσίας για την πολιτισμική κληρονομιά κατά θέματα. Τομ. Α΄ Ελληνική νομοθεσία, Αθήνα 2001. Τόμ. Β΄ Διεθνές και κοινοτικό δίκαιο, Αθήνα, 2005.
- Παπαπετρόπουλος, Δ. 2006. Νόμος 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς. Κείμενο – σχόλια – ερμηνεία, Αθήνα.
- Παπούλιας, Β., 2018. Η διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς στην Ελλάδα σύγχρονες προσεγγίσεις, Αθήνα, 2η έκδοση, Έκδοση Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Τροβά Ε. (επιμ.), 2004. Η πολιτιστική κληρονομιά και το δίκαιο, Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
- Χριστοφιλόπουλος, Δ. 2005. Προστασία πολιτιστικών αγαθών, Αθήνα.
- Byrnes, W.J., 1999. Management and the Arts, Focal Press.
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα