Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Κοινωνική μνήμη και προφορική ιστορία

(ARCH261) -  Αντώνης Λιάκος, Δήμητρα Λαμπροπούλου

Περιγραφή Μαθήματος

«Η κοινωνική μνήμη ως αντικείμενο ιστορίας»

 

Ποιες είναι οι μορφές συλλογικές μνήμης, βασικά βιβλία που αφορούν τη μνήμη, μνήμη και ιστορία, παραδείγματα συλλογικής μνήμης στη νεώτερη και σύγχρονη Ελλάδα

Η συλλογική μνήμη αφορά μια κοινότητα που με ενεργητικό τρόπο διατηρεί και επανερμηνεύει το παρελθόν.

 

Η μνήμη δεν είναι μια απλή ανάκληση γεγονότων ? δεν υπάρχουν έτοιμα γεγονότα στο μυαλό μας που περιμένουν να τα βρούμε, σαν να ήταν αποθηκευμένα κάπου.

Η μνήμη είναι η διαδικασία μέσα από την οποία ανακαλούμε εκείνα τα γεγονότα, εικόνες, εμπειρίες και συναισθήματα από την ζωή μας κατά τρόπο που να εντάσσονται σ? ένα πλαίσιο και να έχουν νόημα για το κοινωνικό και πολιτισμικό μας περιβάλλον. Είναι μια διαδικασία δημιουργίας νοημάτων.

Ακόμη και οι ατομικές μνήμες ποτέ δεν είναι απολύτως ατομικές. Πάντα παράγονται μέσα και με αναφορά σ? ένα κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο, επηρεασμένες από τον ευρύτερο τρόπο με τον οποίο έχει βιωθεί το πλαίσιο στο οποίο αναφέρονται (μνήμες δικτατορίας, μνήμες για το το ?60 κλπ)

 

Το σεμινάριο θα βασιστεί σε συλλογική και εξειδικευμένη βιβλιογραφία. Δηλαδή θα υπάρχουν κείμενα για τη μνήμη τα οποία θα τα διαβάζουν όλοι και θα τα συζητούμε στο σεμινάριο, πρακτική εργασία εξοικείωσης με την έρευνα της μνήμης, όπως λ.χ. προφορική ιστορία, και τέλος εξειδικευμένες εργασίες που θα παρουσιαστούν τόσο σε προφορική, όσο και σε γραπτή μορφή.

 


Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011