Παρουσίαση/Προβολή

(NTEI06) - Κώστας Ταμπάκης
Περιγραφή Μαθήματος
Οι Φυσικές Επιστήμες και η Τεχνολογία έχουν αναμφίβολα επηρεάσει το ιστορικό γίγνεσθαι των τελευταίων τεσσάρων αιώνων. Η πυρηνική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και η εφεύρεση της ατμομηχανής είναι μόνο κάποια από τα παραδείγματα όπου η μελέτη της φύσης καθόρισε την ιστορική πορεία κρατών και εθνών. Παρ’ όλα αυτά, η ιστορία της τεχνολογίας και των Φυσικών Επιστημών συνεχίζει να θεωρείται μια ‘εσωτερική΄ αφήγηση, η οποία αφορά μόνο ειδικούς και η οποία δεν εφάπτεται της γενικότερης ευρωπαϊκής και ελληνικής ιστορίας. Ταυτόχρονα, οι Φυσικές Επιστήμες έχουν κερδίσει την επιστημική διάκριση της ‘σίγουρης γνώσης’, η επίκληση της οποίας δεν χωρά αμφισβήτηση. Σπάνια, όμως, αναγνωρίζεται η αυθεντία αυτή ως το αποτέλεσμα μιας μακράς ιστορικής πορείας, της οποίας η έκβαση ούτε προκαθορισμένη ήταν, ούτε γραμμική.
Το μάθημα έχει σκοπό να περιγράψει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ της ανάδυσης των σύγχρονων Φυσικών Επιστημών και της τεχνολογίας, και της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής ιστορίας, από τον 17ο αιώνα μέχρι τον 20ό. Η μετάβαση από την Φυσική Φιλοσοφία στις σύγχρονες Φυσικές Επιστήμες, και οι παράλληλες τεχνολογικές εξελίξεις, θα μελετηθούν μέσω της αλληλεπίδρασης τους με την Μεταρρύθμιση, τον Διαφωτισμό, την Γαλλική Επανάσταση, και αργότερα την Βιομηχανική Επανάσταση. Η εμφάνιση των σύγχρονων χαρακτηριστικών της επιστημονικής πρακτικής θα συσχετιστεί με την εμφάνιση του σύγχρονου εθνικισμού, της αποικιοκρατίας και μετέπειτα με τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο.
Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά θέματα συζήτησης είναι το νόημα και το περιεχόμενο της Επιστημονικής Επανάστασης, ο Νευτωνισμός ως επιστημονική, φιλοσοφική και πολιτική θεωρία, οι θεωρίες θερμότητας και ηλεκτρισμού και η σχέση τους με την ατμομηχανή και τον τηλέγραφο, ο Δαρβινισμός και οι ευγονικές θεωρίες και η ανάπτυξη της πυρηνικής βόμβας. Ως ιστοριογραφικά θέματα, θα συζητηθούν οι σχέσης επιστήμης και θρησκείας, οι φεμινιστικές κριτικές της επιστήμης, η επιστήμη στην τέχνη και τα ερωτήματα μεταφοράς, διάχυσης και διαμεσολάβησης στην γνώση.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα