Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΣΑ157: Ψηφιακές Εφαρμογές στην Αρχαιολογία: η περίπτωση της Εγγύς Ανατολής

(ARCH639) -  Κωνσταντίνος Κοπανιάς

Περιγραφή Μαθήματος

Ακολουθεί μία συνοπτική περιγραφή του περιεχομένου του σεμιναρίου, των στόχων του, καθώς και των προϋποθέσεων συμμετοχής.

 

Εισαγωγή

Το 2023 αποτελεί μία χρονιά ορόσημο, κατά την οποία κατέστη προσβάσιμη στο ευρύ κοινό η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI: Artificial Intelligence). Συγκεκριμένα, σημειώθηκε μία εντυπωσιακή βελτίωση στα εξής πεδία:

  • Μηχανική Μάθηση (Machine Learning), που επιτρέπει στους υπολογιστές να συγκεντρώνουν μόνοι τους γνώση και να την αναλύουν.
  • Μοντέλα Φυσικής Γλώσσας (Natural Language Models), που επιτρέπουν στους υπολογιστές να παράγουν και να κατανοούν τον γραπτό και προφορικό λόγο.
  • Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLM: Large Language Models), που εκπαιδεύουν τους υπολογιστές σε τεράστιες ποσότητες κειμένων.

Αυτοί οι αλγόριθμοι θα αλλάξουν ριζικά το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και τον τρόπο που εργαζόμαστε. Αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο, που θα επιτρέψει σε όλους μας να δημιουργούμε εύκολα νέο λογισμικό και να έχουμε πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Προσφέρουν μία σημαντική ευκαιρία, ιδιαιτέρως σε μας που υπηρετούμε τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, να εισέλθουμε στο πεδίο των ψηφιακών τεχνολογιών.

 

Περιεχόμενο και στόχοι του σεμιναρίου

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα εξοικειωθούμε με το ChatGPT της OpenAI και το ClaudeAI της Anthropic. Με αυτά τα εργαλεία θα μάθουμε τα εξής:

  • Να αποδελτιώνουμε με αυτόματο τρόπο αρχαία κείμενα και αρχαιολογικές δημοσιεύσεις.
  • Να διαβάζουμε (όχι να γράφουμε) κώδικα python.
  • Να σχεδιάζουμε και να δημιουργούμε απλές βάσεις δεδομένων, στις οποίες θα αποθηκεύουμε τα δεδομένα που έχουμε αποδελτιώσει.
  • Να χρησιμοποιούμε απλές εφαρμογές GIS (ArcGIS Online) για την χωρική απεικόνιση και ανάλυση των δεδομένων μας.
  • Να παρουσιάζουμε στο κοινό τα αποτελέσματα της έρευνάς μας (StoryMaps και WebApps).

Μην τρομάζετε με όλους αυτούς τους τεχνικούς όρους. Για την συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν θα πρέπει να έχουν την διάθεση να αφιερώσουν χρόνο για την εκμάθηση των νέων ψηφιακών εργαλείων.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα εστιάσουμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα από τον χώρο της Εγγύς Ανατολής. Θα αποδελτιώσουμε και θα αναλύσουμε (1) τις επιστολές που βρέθηκαν στην Αμάρνα (μέσα 14ου αι. π.Χ.) και (2) τους περίπου 2000 τάφους στο νεκροταφείο της Ur (2ο μισό 3ης χιλιετίας).

Όλοι οι συμμετέχοντες φοιτητές θα χωρισθούν σε 3-4 ομάδες εργασίας και θα έχουν την υποστήριξη ενός υποψήφιου διδάκτορα.

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσουμε είναι προσβάσιμο μέσω ενός απλού browser, άρα ο υπολογιστής σας δεν χρειάζεται να έχει κάποια ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Με δύο λόγια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το λογισμικό ακόμη και σε έναν παλιό και φθηνό υπολογιστή.

Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν έως 20 φοιτητές/τριες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή σε αυτό είναι να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (https://forms.gle/7AmPGWiWBxxCKLNs9) το αργότερο έως τις 15/9/24. Αιτήσεις που δεν θα υποβληθούν μέσω της φόρμας ή θα κατατεθούν εκπρόθεσμα, δεν θα γίνουν δεκτές!

Τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων είναι τα εξής: 1) ο βαθμός σας στο ΙΑ42, 2) ο αριθμός των σεμιναρίων που έχετε ήδη παρακολουθήσει, 3) το κείμενο που θα γράψετε στην φόρμα, όπου θα περιγράφετε τους λόγους, για τους οποίους επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το συγκεκριμένο σεμινάριο. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο 3ο κριτήριο.

Τα ονόματα των συμμετεχόντων θα ανακοινωθούν ως τις 21/9/24.

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024