Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Προπτυχιακό Σεμινάριο Μεσαιωνικής Ιστορίας

(ΣΙ 106) -  Νικολέττα Γιαντσή

Περιγραφή Μαθήματος

Η διατροφή και η ιδεολογικοποίηση της τροφής στις μεσαιωνικές κοινωνίες της Ευρώπης.
Η διατροφική επιλογή και η επακόλουθη κατανάλωση μιας σειράς τροφίμων αποτελούν πολύπλοκες διαδικασίες, οι οποίες επηρεάζονται από ένα σύνολο ποικίλων και αλληλεξαρτώμενων παραγόντων. Οι έμφυτες προτιμήσεις, η εξατομικευμένη επιλογή και το φυσικό περιβάλλον ορίζουν τη διαθεσιμότητα των αγαθών προς βρώση, ενώ το εθιμικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, η κοινωνική πραγματικότητα, αλλά και οι συγκεκριμένες θρησκευτικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις νοηματοδοτούν τις διατροφικές επιλογές και προσδίδουν πνευματική και ηθική υπόσταση στα υλικά αγαθά. Για παράδειγμα, ο χριστιανισμός, ως κυρίαρχη θρησκεία στη μεσαιωνική Δυτική Ευρώπη, ορίζει τις τροφοληπτικές επιλογές των ιστορικών υποκειμένων μέσω της επιβολής περιοριστικών διαιτητικών κανόνων, διατροφικών απαγορεύσεων και τελετουργικών εμπειριών συντελώντας καθοριστικά στη δόμηση της σχέσης του ατόμου με την τροφή. Στο σεμινάριο αυτό ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο διατροφικό δίπολο της λαιμαργίας και της νηστείας, στις αποκλίνουσες διατροφικές επιλογές των οπαδών των αιρετικών κινημάτων που προέβαλλαν μια εναλλακτική διατροφική οδό, αλλά και στην επονομαζόμενη holy anorexia ή anorexia nervosa, ως μια ακραία έκφραση νηστείας και προσπάθειας τιθάσευσης του σώματος, η οποία με σύγχρονους επιστημονικούς όρους ορίζεται ως διατροφική διαταραχή.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023