Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Χρήση και κατάχρηση του Βυζαντίου και των βυζαντινών γυναικών στα ελληνικά «Κλασσικά Εικονογραφημένα» των μέσων του 20ού αιώνα

(ΒΙ 33) -  Κατερίνα Νικολάου

Περιγραφή Μαθήματος

Το 1951 οι εκδόσεις Πεχλιβανίδη, με μακρά θητεία στον τομέα των εκτυπώσεων αλλά και των παιδικών βιβλίων, αποφάσισαν την κυκλοφορία και στην Ελλάδα της σειράς «Κλασικά Εικονογραφημένα», με βάση την αντίστοιχη αμερικανική. Η τελευταία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1941 με αρχικό τίτλο Classic Comics και με σκοπό τη διασκευή κλασικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε κόμικς. Στο 34ο τεύχος, η ονομασία άλλαξε σε Classics Illustrated και συνέχισε να εκδίδεται μέχρι το 1962, οπότε και σταμάτησε.

Τον Οκτώβριο του 1953 έκανε την εμφάνισή του το πρώτο τεύχος μιας «εσωτερικής» σειράς, η οποία, με περισσότερα από 60 τεύχη, άντλησε τη θεματολογία της, από την ελληνική μυθολογία και την Ιστορία της Ελλάδας (αρχαία, μεσαιωνική/βυζαντινή και νεότερη).

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα επιδιωχθεί σε πρώτο επίπεδο, να διερευνηθούν αφενός η σκοπιμότητα της επιλογής συγκεκριμένων θεμάτων και προσώπων από την ιστορία του βυζαντινού κράτους, στο περιβάλλον της μετεμφυλιακής Ελλάδας, και αφετέρου ο τρόπος χρήσης τους για τη διαπαιδαγώγηση των νέων.

Σε δεύτερο επίπεδο, και καθώς η θεματολογία περιλάμβανε πέντε γυναικεία πρόσωπα έναντι οκτώ ανδρικών, θα παρουσιαστεί η σκιαγράφηση των βυζαντινών γυναικών σε αυτά τα έργα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην απάντηση του ερωτήματος αν οι συγγραφείς των κειμένων -στην πλειονότητά τους λογοτέχνες- και οι εικαστικοί καλλιτέχνες απέδωσαν τις κρατούσες στην εποχή τους αντιλήψεις και στερεότυπα γύρω από τη Βυζαντινή ή αγνόησαν ακόμη και αυτά καθώς και την ιστορική αλήθεια.

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023