Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Προϊόντα Αμπελουργίας - Οινολογία (Θ)

(506) -  Άννα Βατσανίδου, Αντωνία Τέρπου

Περιγραφή Μαθήματος

Ο κλάδος της αμπελουργίας αναφέρεται στη μελέτη και την καλλιέργεια της αμπέλου, τα προϊόντα της οποίας προορίζονται είτε για παραγωγή οίνου είτε για κατανάλωση (επιτραπέζια σταφύλια). Η οινολογία αναφέρεται στη μελέτη και καλλιέργεια αμπελιών που προορίζονται αποκλειστικά για παραγωγή οίνου, αλλά και στην πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής οίνου μετά από ζύμωση (μικροβιακές ζυμώσεις- οινοποίηση).

Θεματικές ενότητες μαθήματος: Η μορφολογία και ανατομία της αμπέλου και τα αμπελουργικά προϊόντα που μπορούν να αποκτηθούν από την εκάστοτε ποικιλία. Στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης των ραγών - μεταβολές στη χημική σύσταση των ραγών, τεχνολογική ωριμότητα και παράγοντες που την επηρεάζουν. Τεχνολογία Οίνου - Ιστορική αναδρομή. Παραγωγή οίνου παγκοσμίως. Κατάταξη των Ελληνικών Οίνων. Σύσταση σταφυλιού, τεχνολογική ωριμότητα, τρύγος, σύσταση γλεύκους, ζύμες και καλλιέργειες ζυμών. Αλκοολική ζύμωση και παράγοντες που την επηρεάζουν. Λευκή Οινοποίηση. Ερυθρή Οινοποίηση. Μηλογαλακτική ζύμωση. Ειδικές οινοποιήσεις: Αφρώδεις, Γλυκείς και αρωματισμένοι οίνοι. Ασθένειες Οίνου. Χημική σύσταση οίνου. Εκμετάλλευση αποβλήτων οινοποίησης.

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021