Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Προϊόντα ελαιοκομίας (Θ)

(505) -  Γεωργία Σαξάμη

Περιγραφή Μαθήματος

Ιστορική ανασκόπηση της καλλιέργειας της ελιάς. Ιστορική και πολιτιστική αξία για την Ελλάδα. Γεωγραφική κατανομή. Οικονομική σημασία και σύγχρονες τάσεις της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και τον κόσμο. Βοτανική ταξινόμηση και μορφολογία του δένδρου. Ποικιλίες ελιάς. Επιλογή σωστής ποικιλίας-κριτήρια επιλογής.  Συστήματα φύτευσης ελιάς. Η διαχείριση του εδάφους. Ασθένειες της ελιάς. Φαινόμενο παρενιαυτοφορίας.  Κλιματική προσαρμογή. Εδαφικές απαιτήσεις για ποτιστικούς και ξερικούς ελαιώνες. Θρέψη-αρδευση-φυτοπροστασία της ελιάς. Διαδικασία κλαδέματος και εποχικότητα. Αύξηση και ωρίμανση. Μορφολογία καρπού.  Ελαιογένεση. Συγκομιδή. Προϊόντα μεταποίησης. Τυποποίηση. Σύσταση ελαιοκάρπου και ελαιολάδου. Ποιοτικά χαρακτηριστικά και χημική σύσταση ελαιολάδου. Διατροφική αξία ελαιολάδου. Ο ρόλος του ελαιολάδου στην υγεία του καταναλωτή. Επιτραπέζιες ελιές. Πιστοποίηση προϊόντων ελαιοκομίας – εξαγωγές. Ελαιοπαραγωγικά προϊόντα στον εγχώριο αγροδιατροφικό τομέα σε σχέση με την οικονομία και την αγροτική ανάπτυξη. Διαχείριση αποβλήτων προϊόντων ελαιοκομίας – παραγωγή νεών προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021