Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

(401) -  Νικόλαος Ορφανουδάκης - Μαρία Κούκου

Περιγραφή Μαθήματος

Βασικός στόχος του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση της κρισιμότητας και του ρόλου της ποιότητας σε έναν οργανισμό με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα σχετικά με την αγροτική παραγωγή. Αυτό απαιτεί μία εισαγωγή στα συστήματα διασφάλισης ποιότητας και στα συστήματα ποιοτικού ελέγχου για το σχεδιασμό και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων καθώς και στις τεχνικές που εφαρμόζονται. Επίσης, στόχος είναι η κατανόηση των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στον στατιστικό έλεγχο ποιότητας καθώς των αρχών της καλής εργαστηριακής πρακτικής στο πλαίσιο των Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας. Παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η παρουσίαση των αρχών, των βασικών στοιχείων και της τυπολογίας μερικών εκ των κυριοτέρων προτύπων Διασφάλισης Ποιότητας (πχ. ISO9001, ISO22000) καθώς η συνοπτική εισαγωγή σε άλλα πρότυπα που εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις και αλληλεπιδρούν με τα πρότυπα Διασφάλισης Ποιότητας (π.χ. OHSAS 18001/ISO 45001, ISO14001, ISO17025, κ.ά.). Επιμέρους στόχος είναι η κατανόηση της λειτουργίας μίας επιχείρησης ή/και εργαστηρίου, στα πλαίσια του συστήματος ποιότητας και των απαιτήσεων του.

Στα πλαίσια του μαθήματος θα παρουσιασθούν πρότυπα για την ολοκληρωμένη διαχείριση της πρωτογενούς παραγωγής. Θα γίνει αναφορά στα εθνικά πρότυπα AGRO 2-1 & AGRO 2-2 του ΟΠΕΓΕΠ (AGROCERT) που αφορούν στην πιστοποίηση του συστήματος παραγωγής των γεωργικών προϊόντων. Επίσης, θα παρουσιασθεί το  Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που αφορά στην παραγωγή προϊόντων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο GLOBALGAP που δημιουργήθηκε από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αλυσίδες σουπερμάρκετ και έχει τεθεί ως εμπορική προδιαγραφή για την αποδοχή των γεωργικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό, βασίζεται στην τήρηση των κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (Good Agricultural Practice-GAP) και αφορά στην πιστοποίηση των γεωργικών προϊόντων.

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021