Μάθημα : Πολιτική Ανάλυση και Φεμινιστικη Θεωρία (2020-21)
Κωδικός : PSPA352
Τρόπος αξιολόγησης μαθήματος
Όπως συμφωνήθηκε στο προηγούμενο μάθημα, οι φοιτήτ(ρι)ες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο τρόπων αξιολόγησης για την εξεταστική του Ιουνίου:
1. Γραπτές εξετάσεις (σε ύλη που θα ανακοινωθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα).
2. Ατομική απαλλακτική εργασία μέγιστης έκτασης 3000 λέξεων, η οποία θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι την ημέρα της γραπτής εξέτασης του μαθήματος. Οι φοιτήτ(ρι)ες που επιθυμούν να αξιολογηθούν με αυτό τον τρόπο παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μου μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου, είτε μέσω mail είτε μέσω Jitsi στις ώρες υποστήριξης, και να προτείνουν το αντικείμενο της εργασίας.
Προτείνεται τα θέματα της εργασίας να αφορούν τη μελέτη κάποιου κοινωνικού ή πολιτικού φαινομένου/λόγου/περιστατικού σχετικού με το αντικείμενο του μαθήματος, υπό την οπτική των σχετικών θεωρητικών προσεγγίσεων. Η επιλογή του θέματος είναι πλήρως ελεύθερη και θα γίνει αποδεκτό οτιδήποτε εντάσσεται στις θεματικές του μαθήματος. Για όσα επιθυμούν να τους δοθεί ένας πιο συγκεκριμένος προσανατολισμός, ακολουθούν μερικές ιδέες για εργασίες:
- Εξέταση κάποιου αποσπάσματος από τηλεοπτική εκπομπή/ειδήσεις/διαδίκτυο/ταινία/πολιτικό λόγο και κριτική του υπό την οπτική των σπουδών φύλου.
- Εξέταση κάποιου μέτρου που έχει ληφθεί υπέρ της ισότητας των φύλων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο (πχ κάποια διεθνής σύμβαση, νομοθεσία, ή οι εκλογικές ποσοστώσεις) σχετικά με το αν και πως διευκολύνει το ξεπέρασμα των έμφυλων ανισοτήτων.
- Εξέταση κάποιου πρόσφατου περιστατικού πατριαρχικής βίας ή έμφυλης διεκδίκησης (πχ metoo, δολοφονία Τοπαλούδης ή Zackie) σε σχέση με τι διεκδικήσεις προτάσσει και που μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της φεμινιστικής θεωρίας.
- Η επίδραση των πρόσφατων κρίσεων (οικονομική κρίση ή υγειονομική κρίση) στην έμφυλη ανισότητα.
Τα παραπάνω είναι εντελώς ενδεικτικά και θα δεχόμουν επίσης ευχαρίστως, πχ, κάποια αμιγώς θεωρητική εργασία, ή κάποια εργασία που να βασίζεται σε ιστορική αναδρομή, ή ακόμα και κάτι πιο πειραματικό (όπως πχ μια απόπειρα κατασκευής μιας μη σεξιστικής γλώσσας). Επιπλέον γίνονται δεκτά και θέματα που αναφέρονται σε ανισότητες βάση σεξουαλικότητας ή βάση εναλλακτικών ταυτοτήτων φύλου.
Τζότζο