Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Μάθημα : ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (Κωδικός μαθήματος 311066)

Κωδικός : SOCTHEOL217

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (Κωδικός μαθήματος 311066)

SOCTHEOL217  -  Ευαγγελία Βουλγαράκη

No available

Περιγραφή

Παρουσιάζεται η Ιεραποστολική ως κλάδος της θεολογίας, στην ιστορική και σύγχρονή της διάσταση. Εξετάζεται το αντικείμενο μελέτης της, η χριστιανική ιεραποστολή, στη θεωρία, την πράξη και τη μεθοδολογία της, συγχρονικά και διαχρονικά. Εξετάζεται επίσης η θεολογική θεμελίωση της ιεραποστολής και ποικίλα θεολογικά, ηθικά ή μεθοδολογικά ζητήματα που ανακύπτουν κατά την άσκησή της σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Περιεχόμενο

Μέρος Α΄

  1. Ιεραποστολή και Ιεραποστολική, μια σχέση κριτικής μελέτης, μια θεωρία της πράξης. 2. Η Ιεραποστολική ως κλάδος της Θεολογίας. Ιστορία. Πρόδρομοι. Κυρίαρχα ρεύματα και τάσεις, ιεραποστολικές θεωρίες και θεωρήσεις. Η ιεραποστολική θεολογία μετά το Εδιμβούργο (1910). David Bosch, αλλαγή παραδείγματος στην ιεραποστολική θεολογία. Η Ιεραποστολική στο Ορθόδοξο πλαίσιο. 3. Σύγχρονες ιεραποστολικές θεολογίες: [α’] πάπας Φραγκίσκος, Evangelium Gaudium και Laudato Si· [β’] η οικουμενική διακήρυξη για την Ιεραποστολή Together Towards Life: Mission and Evangelism in Changing Landscapes; [γ’] το Cape Town Commitment: A Confession of Faith and a Call to Action από το κίνημα της Λωζάννης και [δ’] η απόφαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη 2016), «Η Αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω Συγχρόνω Κόσμω».

Μέρος Β΄

  1. Θεολογία της ιεραποστολής. Αίτιο, κίνητρο και σκοπός. Το υποκείμενο της ιεραποστολής. Ο φορέας. Ο δέκτης του κηρύγματος. Ιεραποστολή και σωτηριολογία. Ιεραποστολή στο πλαίσιο της νεωτερικότητας: η πολλαπλότητα της αλήθειας· συγκρητισμός· ιεραποστολή και διάλογος· δημιουργικές δυνατότητες συναντήσεων και συνθέσεων. Ιεραποστολή και προσηλυτισμός. Εθνικισμός και ιεραποστολή. Ιεραποστολή και πολιτισμός: παράδοση και παραδόσεις· ιθαγενοποίηση και εμπολιτισμός· ιεραποστολή και γλώσσα / -ες. Ιεραποστολή και εσχατολογία. 2. Μεθοδολογία της ιεραποστολής. Οι βασικές μέθοδοι της ιεραποστολής, ιδίως στη βιβλική, πατερική και μεταγενέστερη Ορθόδοξη παράδοση. Η σχέση φορέα και δέκτη. Λαϊκοί και ιεραποστολή. Μοναχοί και ιεραποστολή. Εξωτερική ιεραποστολή και τοπική Εκκλησία. Ιεραποστολή και χρήμα / πολιτική / αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. 3. Ιστορική θεώρηση της ιεραποστολής. Αρχαία Εκκλησία. Ύστερη Αρχαιότητα – Πρωτοβυζαντινή Περίοδος. Η βυζαντινή συμβολή. Η διάδοση του χριστιανισμού στη Ρωσία. Η ρωσική συμβολή. Η διάδοση του Χριστιανισμού στη Δύση. Μεγάλες ανακαλύψεις, νέοι ιεραποστολικοί ορίζοντες. Ιεραποστολή και αποικιοκρατία. Η αμφιθυμία για την ιεραποστολή στο πλαίσιο των αντιαποικιοκρατικών κινημάτων. Η παρακμή και ιεραποστολική σιωπή των αρχών του 20ού αι. στους Ορθοδόξους. Η αναζωπύρωση της ιεραποστολικής ιδέας (δεκαετίες 60 και 80). Η Ορθόδοξη ιεραποστολή σήμερα (ιστοριογεωγραφία). 4. Κριτική ανασκόπηση και μελέτη παραδειγμάτων της Ορθόδοξης ιεραποστολής στους νεότερους χρόνους: Αλάσκα, Αφρική, Άπω Ανατολή. 5. Προτεραιότητες της Ιεραποστολικής επιστήμης και σκέψεις για το παρόν και το μέλλον της ιεραποστολής.

Ενότητες

- Δεν υπάρχουν ενότητες -

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...