Μάθημα : ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
Κωδικός : GEOL456
Περιγραφή Μαθήματος
Οι γεωεπιστήμες εξετάζουν την δομή και εξέλιξη της Γης, μελετώντας τα μεγέθη, μεταβολές και αλληλεξαρτήσεις των φαινομένων που πηγάζουν από την δραστηριότητα και αλληλεπίδραση του συνόλου των δυναμικών υποσυστημάτων που απαρτίζουν τον Πλανήτη. Επίσης εστιάζουν στην διερεύνηση και αξιολόγηση φυσικών πόρων, στην πρόβλεψη και αξιολόγηση φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων, στην αξιολόγηση προβλημάτων που σχετίζονται με κατασκευές και δομημένα περιβάλλοντα και στην διερεύνηση/αξιολόγηση παντοίων περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων και προβλημάτων. Οι γεωεπιστήμες καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοια σύνθετα προβλήματα και να δώσουν απαντήσεις τεχνικά άρτιες και ποσοτικά ακριβείς, ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Με βάση τις ανωτέρω αρχές, το Μάθημα έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες επί των κυριοτέρων αναλυτικών τεχνικών που εφαρμόζονται σε ευρύ φάσμα γεωεπιστημονικών προβλημάτων. Ολοκληρώνοντας το μάθημα οι φοιτητές αναμένεται να έχουν αποκτήσει:
- Δεξιότητα στην χρήση και προγραμματισμό υπολογιστικών μηχανών (MATLAB και OCTAVE) και των σχετικών εργαλειοθηκών στατιστικής ανάλυσης.
- Γνώση των βασικών εννοιών και στοιχείων Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής ώστε να μπορούν με άνεση να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στους τομείς της ποσοτικής ανάλυσης δεδομένων.
- Δεξιότητα με τις γενικής εφαρμογής μεθόδους επεξεργασίας και απεικόνισης επιστημονικών δεδομένων και επεξεργασίας εικόνας.
- Δεξιότητα στην φασματική ανάλυση και εξαγωγή ποιοτικής και ποσοτικής πληροφορίας από χωρο-χρονικά επιστημονικά δεδομένα.
- Δεξιότητα στην στατιστική ανάλυση χωρο-χρονικών επιστημονικών δεδομένων.
- Δεξιότητα στην αριθμητική προσομοίωση ή/και εξομοίωση απλών φυσικών ή τεχνητών φαινομένων, π.χ. με την γενική μέθοδο ελαχίστων τετραγώνων.
- Εξοικείωση με την δυναμική εξέλιξη φαινομένων και συστημάτων, διά της μελέτης απλών γραμμικών και μη-γραμμικών διαφορικών εξισώσεων.
- Εξοικείωση με την κριτική αξιολόγηση δεδομένων και αποτελεσμάτων.
- Γνώση για τις δυνατότητες/περιορισμούς των αναλυτικών τεχνικών και του λογισμικού, προκειμένου να έχουν δυνατότητα επιλογής των καταλληλότερων για την εκάστοτε εφαρμογή τους.
- Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να γράφεται μια επιστημονική έκθεση πεπραγμένων.
- Τεχνική κατάρτιση απαραίτητη στην μελέτη των πρακτικών (οικονομικών, περιβαλλοντικών, τεχνικών και άλλων) προβλημάτων.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -