Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΡΙΨΕΩΝ

Βασικός στόχος των αθλητών είναι να ρίξουν τα ριπτικά όργανα σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόσταση. Επομένως, τρία είναι τα βασικά ερωτήματα από άποψη μηχανικής που πρέπει να παντηθούν: α) Ποιοί είναι οι παράγοντες, που επηρεάζουν την απόσταση βολής, β) Ποιές είναι οι ιδανικές τιμές των παραγόντων αυτών και γ) Με πιο τεχνικό μοντέλο μπορούν να επιτευχθούν αυτές οι τιμές.

Απόσταση βολής και παράγοντες που την επηρεάζουν

Στις αθλητικές ρίψεις το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται σε μια εκτοξευτική μηχανή, της οποίας η απόδοση εξαρτάται από τις ικανότητες του ίδιου του αθλητή (ενδογενείς παράγοντες), αλλά το τελικό αποτέλεσμα επηρεάζεται και από παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν στο ριπτικό όργανο θετικά ή αρνητικά ανάλογα με το σχήματα του και τις επικρατούσες περβαλλοντικές συνθήκες (εξωγενείς παράγοντες).

Βεληνεκές και απόσταση βολής

Βεληνεκές ορίζεται η απόσταση σε οριζόντιο επίπεδο μεταξύ του σημείου εκτόξευσης και του σημείου πτώσης ενός βλήματος και ορίζεται από τον τύπο: R= u2 . ημ2φ

                                                                             g

Ο τύπος αυτός αφορά την περίπτωση όπου το σημείο εκτόξευσης με το σημείο πτώσης βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και η ιδανική ωνία εναι 45ο . Στις αθλητικές ρίψεις το σημείο από το οποίο βάλλεται το όργανοβρίσκεται πάντοτε ψηλότερα από το σημείο πτώσης του και για τον υπολογισμό της απόστασης βολής χρησιμοποιείται διαφορετικός τύπος (βλέπε σλ. 97). Έτσι από τον μαθηματικό τύπο του βεληνεκούς γίνεται φανερό ότι η απόσταση βολής εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος της ταχύτητας, και του ύψους απελευθέρωσης του οργάνου (ενδογενείς παράγοντες), αφού η επιτάχυνση της βαρύτητας θεωρείται σταθερή (g=9.81 m/s2 ).

Ταχύτητα απελευθέρωσης

Η ταχύτητα απελευθέρωσης είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας σε όλα τα ριπτικά αγωνίσματα, αφού η απόσταση βολής είναι ανάλογη με το τετράνό της, που σημαίνει ότι αν η ταχύτητα διπλασιαστεί η ριπτική απόσταση σχεδόν θα τετρπλασιαστεί.

Ενέργειες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ταχύτητας.

1. Το μπλοκάρισμα της αριστερής πλευράς.

2. Η σειρά εφαρμογής των δυνάμεων.

3. Κοινή κατεύθυνση εφαρμογής των δυνάμεων από όπου και αν αυτές προέρχονται με την ιδανική κατεύθυνση της ρίψης.

4. Χιασμός των αξόνων ισχύων και ώμων.

5. Σύμφωνα με το αξίωμα του Νεύτωνα, σε κάθε δράση υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση.

Γωνία απελευθέρωσης

Είναι η γωνία, που σχηματίζεται ανάμεσα στην εφαπτομένη της τροχιάς, που διαγράφει το κέντρο βάρος του οργάνου τη στιγμή της απελευθέρωσής του και του οριζόντιου επιπέδου.

Ύψος απελευθέρωσης

Το ύψος απελευθέρωσης του ριπτικού οργάνου εξαρτάται από τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του αθλητή και από την τεχνική του κατάρτιση και είναι η απόσταση μεταξύ του οργάνου τη στιγμή της απελευθέρωσής του με το οριζόντιο επίπεδο (σελ. 79-84).