Γεωπολιτική των Δορυφορικών Συστημάτων

Διονύσιος Τόμπρος

Περιγραφή

Μελέτη του γεωπολιτικού παράγοντος "Δορυφορικά Συστήματα". Ιστορική αναδρομή και εξέλιξη των διαστημικών συστημάτων καθώς και των υποδομών. Ανάπτυξη της θεωρίας Διαστημικής Ισχύος και εισαγωγή στα διαστημικά δόγματα καθώς και παραδείγματα διατυπωμένων Πολιτικών για το Διάστημα. Συνοπτικά, στο μάθημα παρουσιάζονται τα ακόλουθα κεφάλαια:

  • Εξέταση του διαστημικού χώρου.
  • Γνωριμία με τις υπάρχουσες διαστημικές υποδομές.
  • Εξοικείωση των σπουδαστών με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο λειτουργίας των δορυφορικών συστημάτων.
  • Κατασκευή δορυφόρων.
  • Τηλεπικοινωνιακοί και γεωσκοπικοί δορυφόροι.
  • Επιτήρηση διαστημικής δραστηριότητας.
  • Εξέταση των κυριοτέρων δογμάτων της θεωρίας διαστημική ισχύος.

Ενότητες

Ιστορικά στοιχεία για το ξεκίνημα του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ και των υπόλοιπων κρατών που συμμετέχουν ως κύρια μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και αναφορά σε άλλους σημαντικούς δρώντες. Ιστορικά στοιχεία και συγκριτικός πίνακας των κρατικών δρώντων της εξεταζόμενης περιοχής.

Βασικοί ορισμοί και εισαγωγικές έννοιες για το Διάστημα, τα συστήματα και διαστημικά σκάφη που δρουν σε αυτόν τον χώρο. Αναφορά στην βασική κατηγοριοποίηση των τροχιών. Παρουσίαση των θεωρητικών και των πρώτων μηχανικών της πυραυλικής τεχνολογίας.

Ιστορικό διαστημικών εκτοξεύσεων και παράθεση στοιχείων για τους πρώτους αστροναύτες. Η αποστολή στη Σελήνη Apollo 11. Σοβαρά ατυχήματα κατά την εκτόξευση και κατά την επιστροφή στη Γη. Η περίπτωση της αποστολής Apollo 13.

 

 

Χρήση των δορυφορικών συστημάτων στην εξεταζόμενη περιοχή (Ευρύτερη Μέση Ανατολή - Τουρκία - Ελλάδα).  Ζώνες φυσικού διαχωρισμού μεταξύ Γης και Ηλίου. Τα δορυφορικά συστήματα ως γεωπολικός παράγοντας. Περιγραφή του στρατηγικού πλεονεκτήματος του αναφερόμενου γεωπολιτικού παράγοντας και παρουσίαση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της χρήσης τους σε σχέση με άλλα μέσα. Αναφορά σε γεωσκοπικούς και τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Ανάπτυξη και χρήση δικτυών δορυφόρων. Παρουσίαση συγκεκριμένων δικτύων δορυφόρων. Σύγκριση της εξάπλωσης της χρήσης των δορυφορικών συστημάτων σε χρονικό διάστημα 50 ετών.

Ορισμός και αρχές διαστημικής ισχύος. Θεωρητικοί της Διαστημικής Ισχύος.

Διαστημικά Δόγματα: Καταφυγίου, Επιβίωσης, Υψώματος, Ελέγχου. Διατυπωμένες διαστημικές πολιτικές.

 

Κοσμική ακτινοβολία, ηλιακός άνεμος και μαγνητόσφαιρα. Οι διαφορές στην βαρύτητα και στο μαγνητικό πεδίο σε διάφορους πλανήτες και στον διαστημικό χώρο. Οι θερμοκρασιακές διαφορές στο δίαστημα και στους πλανητικό σύστημα. Μέτρα για την προστασία των αστροναυτών και του διαστημικού σκάφους. Προστασία του ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Ανάπτυξη ζωής στο Διάστημα. Πειράματα με φυτά και ζώα στον Δ.Δ.Σ.

Γεωμετρικά χαρακτηριστικά των τροχιών. Σχέση ύψους τροχιάς με περίοδο περιφοράς και κάλυψη ποσοστού επιφανείας. Σχέση ταχύτητας και εκκεντρότητας τροχιάς. Κατηγορίες τροχιών και αντίστοιχα ίχνη εδάφους. Αναφορά στον βασικό διαχωρισμό χρήσης των δορυφορικών συστημάτων. Κατατάξεις δορυφόρων.

Τηλεπικοινωνιακοί Δορυφόροι. Ζώνες συχνοτήτων και χάρτης κάλυψης. Αναμεταδότες και κεραίες διάταξης πολλαπλής δέσμης. Στρατιωτικοί τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι. Δια-δορυφορικές επικοινωνίες με ζεύξη ραδιοσύχνοτητας και δέσμης laser.

Τηλεπισκοπικοί, γεωσκοπικοί και αναγνωριστικοί δορυφόροι.  Ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες. Ραντάρ συνθετικού διαφράγματος. Φασματική ανάλυση, χρόνος επανάφιξης, GSD, οπτικό πεδίο, ζώνη σάρωσης.

Εφαρμογές των πολιτικών, στρατιωτικών και εμπορικών δορυφόρων.

 

Ημερολόγιο