Βιοηθική (ΦΛΣ241)

Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης

Περιγραφή

Μέχρι σήμερα η Βιοηθική έχει λάβει ποικίλους ορισμούς, στο πλαίσιο των οποίων το αντικείμενό της ενίοτε συνδέεται πολύ στενά με αυτό της Ιατρικής Ηθικής – είτε επειδή η Βιοηθική γίνεται αντιληπτή ως απότοκο αυτής, είτε επειδή θεωρείται απολύτως συναφής κλάδος. Ορισμένες φορές, πάλι, τα όρια του αντικειμένου της Βιοηθικής διευρύνονται τόσο, ώστε να συμπεριλαμβάνουν οικολογικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα που σχε τίζονται με την επιβίωση του είδους μας. Άλλοτε τα όρια της Βιοηθικής γίνονται αντιληπτά ως στενότερα, ούτως ώστε να διαλαμβάνουν μόνον ζητήματα που άπτονται της βιοϊατρικής και της βιοτεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλες οι προσεγγίσεις συντείνουν στα εξής: [α] η Βιοηθική είναι διεπιστημονικός κλάδος και αποτελεί σημείο συνάντησης επιστημών όπως η Ηθική, η Νομική Επιστήμη, η Βιολογία, η Ιατρική, η Γενετική, η Βιοϊατρική, κ.ά., [β] η πρωτοκαθεδρία – ως εκ της φύσεως του αντικειμένου – ανήκει στην Ηθική, [γ] η ανάγκη ενασχόλησης με την Βιοηθική έχει επιβληθεί α

Περισσότερα  
Προτεινόμενα συγγράμματα
  1. Peter Singer, Πρακτική Ηθική, μετάφραση Ε. Δ. Πρωτοπαπαδάκης και Α. Παναγιώτου, εισαγωγή - σχόλια Ε. Δ. Πρωτοπαπαδάκης (Λευκωσία: Broken Hill, 2022). Κωδικός Ευδόξου: 112691823.
  2. Onora O'Neill, Αυτονομία και Εμπιστοσύνη στην Βιοηθική, μετάφραση Θ. Δρίτσας, επιμέλεια Α. Χατζημωυσής (Αθήνα: Αρσενίδη, 2010). Κωδικός Ευδόξου: 13256096.
  3. Tessa Chellouce και Geoffrey Brahmer, Βιοηθική και Ολοκαύτωμα, μετάφραση Δέσποινα Βερτζάγια (Αθήνα: The NKUA Applied Philosophy Reserach Lab Press, 2022). Doi: https://doi.org/10.12681/aprlp.90.
Διδάσκοντες

Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης

E-mail: eprotopa@philosophy.uoa.gr

Tel.: +30 2107277574

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-7502-3117

Ενότητες

Πως προέκυψε η Βιοηθική - ως ιστορική αναγκαιότητα. Ποιες είναι οι φιλοσοφικές αφετηρίες της, και ποιοι οι τομείς εφαρμογής της σήμερα. 

Ημερολόγιο