Πολυμέσα και Ασύρματη Δικτύωση

Νίκος Πασσάς - Παντελής Μπαλαούρας

Περιγραφή

Αρχείο διαλέξεων τρέχοντος έτους:

https://delos.uoa.gr/opendelos/search?q=%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1&sb=Date&sd=descending&crs=f30fbd94

 

Το μάθημα είναι εργαστηριακό και αποτελεί ουσιαστικά το εργαστήριο του μαθήματος "Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ" του 5ου εξαμήνου. Θα αποτελείται από ασκήσεις τις οποίες οι φοιτητές θα καλούνται να υλοποιήσουν, παραδίδοντας την αντίστοιχη αναφορά. Οι διαλέξεις θα περιλαμβάνουν την περιγραφή και ανάλυση των απαιτήσεων κάθε άσκησης, καθώς και απαντήσεις σε απορίες που θα προκύπτουν στην πορεία. Στόχος μας δεν είναι η μονόδρομη μεταφορά θεωρητικής γνώσης, αλλά η διάδραση με τους φοιτητές και η απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων στα προς μελέτη θέματα.

Αν και τυπικά το μάθημα "Πολυμέσα και Ασύρματη Δικτύωση" δεν έχει προαπαιτούμενα, στην ουσία η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος "Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ" θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμη για τους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν και αυτό το μάθημα.

  1. Σύνδεσμος delos για τις βιντεοδιαλέξεις
  2. Εισαγωγικ
Περισσότερα  
Περιεχόμενο εκπαίδευσης

Το μάθημα είναι εργαστηριακό και αποτελεί ουσιαστικά το εργαστήριο του μαθήματος "Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ" του 5ου εξαμήνου. Θα αποτελείται από ασκήσεις τις οποίες οι φοιτητές θα καλούνται να υλοποιήσουν, παραδίδοντας την αντίστοιχη αναφορά. Οι διαλέξεις θα περιλαμβάνουν την περιγραφή και ανάλυση των απαιτήσεων κάθε άσκησης, καθώς και απαντήσεις σε απορίες που θα προκύπτουν στην πορεία. Στόχος μας δεν είναι η μονόδρομη μεταφορά θεωρητικής γνώσης, αλλά η διάδραση με τους φοιτητές και η απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων στα προς μελέτη θέματα. Αν και τυπικά το μάθημα "Πολυμέσα και Ασύρματη Δικτύωση" δεν έχει προαπαιτούμενα, στην ουσία η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος "Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ" θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμη για τους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν και αυτό το μάθημα.
Το μάθημα αποτελείται από δύο ενότητες:

  1. Πολυμέσα: Η συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνει τρεις εργαστηριακές ασκήσεις με στόχο την πρακτική εξάσκηση και εμβάθυνση σε τεχνολογίες δικτύωσης πολυμέσων (εικονογραφία κατά απαίτηση, ζωντανή μετάδοση εικονοροών, κτλ).
  2. Ασύρματη Δικτύωση: Η συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνει τρεις εργαστηριακές ασκήσεις με στόχο την πρακτική εξάσκηση και εμβάθυνση σε τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης (WiFi, 4G, 5G, κτλ).

Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να τις εκτελέσουν εξ αποστάσεως και να τις υποβάλλουν σε προθεσμίες που θα δοθούν, σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων η κάθε μία.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Να αποκτήσουν οι φοιτητές/φοιτήτριες μια βαθύτερη κατανόηση των αρχών σχεδιασμού των σύγχρονων τεχνολογιών πολυμέσων και ασύρματης δικτύωσης, μέσα από ασκήσεις τις οποίες θα κληθούν να υλοποιήσουν με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας.

 

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/φοιτήτρια θα είναι σε θέση να:

  • Κατανοεί τις αρχές που διέπουν τις τεχνολογίες πολυμέσων και ασύρματης δικτύωσης: Λειτουργικές οντότητες, ο ρόλος τους, οι διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ τους και η εξέλιξή τους στην πάροδο των χρόνων.
  • Περιγράφει και εξηγεί γιατί τα χαρακτηριστικά της ασύρματης επικοινωνίας και η κινητικότητα των χρηστών δυσκολεύουν την παροχή ποιότητας υπηρεσίας σε ασύρματους χρήστες. Θα γνωρίζει τα πλέον εξελιγμένα πρωτόκολλα των ασύρματων τοπικών δικτύων (ΙΕΕΕ 802.11), τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, καθώς και την εξέλιξή τους από την αρχική τους μορφή μέχρι και σήμερα.
  • Περιγράφει και εξηγεί τις απαιτήσεις ασύρματης δικτύωσης, τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ικανοποίησή τους, καθώς και την ανάλογη σηματοδοσία μεταξύ των λειτουργικών οντοτήτων του συστήματος.
  • Σχεδιάζει και παραμετροποιεί ασύρματα δίκτυα, αναλόγως του χώρου και των ιδιαίτερων συνθηκών και απαιτήσεων επικοινωνίας κατά περίπτωση.
  • Kατανοεί, περιγράφει, εξηγεί και λειτουργεί υπηρεσίες μετάδοσης αποθηκευμένου βίντεο (Video on Demand) και υπηρεσίες ζωντανής μετάδοσης῎
  • Χρησιμοποιεί τεχνολογίες μετάδοσης βίντεο συνεχούς ροής DASH, HLS και λογισμικά αναπαραγωγής βίντεο.
Τρόπος διδασκαλίας

Στην τάξη (Πρόσωπο με πρόσωπο) κα εξ αποστάσεως μέσω τηλεκπαίδευσης.

Χρήση τεχνολογιών
  • Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class  μέσω της παροχής του εκπαιδευτικού υλικού (διαφάνειες, καταγεγραμμένες διαλέξεις, διαδραστικά στοιχεία) και ανακοινώσεις.
  • Επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Ζωντανή μετάδοση διαλέξεων.
  • Δυνατότητα παρακολούθησης καταγεγραμμένων διαλέξεων.
  • Εκφώνηση και καταχώρηση εργαστηριακών ασκήσεων.
Βιβλιογραφία
  • Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών, 2η έκδοση, Μ.Ε. Θεολόγου, Εκδόσεις Τζιόλας
  • Ασύρματες Επικοινωνίες, Τ. Rappaport, Εκδόσεις Γκιούρδας.
  • Computer Networking: A Top-Down Approach, by Kurose & Ross, Addison-Wesley, Ελληνική Μετάφραση: Εκδόσεις : Μ. Γκιούρδας.
  • Υλικό αναφοράς διδασκόντων.

Ενότητες

Η συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνει τρεις εργαστηριακές ασκήσεις με στόχο την πρακτική εξάσκηση και εμβάθυνση σε τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης (WiFi, 4G, 5G, κτλ). Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να τις εκτελέσουν εξ αποστάσεως και να τις υποβάλλουν σε προθεσμίες που θα δοθούν, σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων η κάθε μία. Οι ασκήσεις είναι οι εξής:

  • Άσκηση 1: Εντοπισμός και περιγραφή ασύρματων συσκευών και κεραιών
  • Άσκηση 2: Μελέτη κάλυψης WiFi στο χώρο
  • Άσκηση 3: Βελτιστοποίηση οικιακής δικτυακής σύνδεσης

Εισαγωγή

Η συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνει τρεις εργαστηριακές ασκήσεις με στόχο την πρακτική εξάσκηση και εμβάθυνση σε τεχνολογίες δικτύωσης πολυμέσων. Οι φοιτήτριες και φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να τις εκτελέσουν εξ αποστάσεως και να τις υποβάλλουν σε προθεσμίες που θα δοθούν, σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων η κάθε μία. Οι ομάδες ασκήσεων είναι οι εξής:

  • Ομάδα Ασκήσεων Α1: Αποθηκευμένο βίντεο συνεχούς ροής
  • Ομάδα Ασκήσεων Α2: Ζωντανές μεταδόσεις βίντεο συνεχούς ροής
  • Άσκηση Α3: Τεχνολογίες Βιντεοδιάσκεψης

 

H 2η Άσκηση για την Ενότητα Πολυμέσα αποτελείται από τις