Δομή μαθήματος ΓλωσσάριΦωτογραφικό υλικό Ασκήσεις
Αίμα > Σύνθεση του πλάσματος

 

Το πλάσμα αποτελεί ένα υδατικό διάλυμα σε διαρκή ανταλλαγή με τα συστατικά του εξωκυττάριου υγρού των ιστών του σώματος με φυσιολογικό όγκο 40 ml / kg σωματικού βάρους.

 

Κύρια συστατικά

90% νερό

7% Πρωτεϊνες

•  Λευκωματίνη

•  Σφαιρίνες

    • α-σφαιρίνες (λιποπρωτεϊνες χαμηλής πυκνότητας, LDL )

    • β-σφαιρίνες (πρωτεϊνες μεταφοράς, όπως τρανσφερρίνη για τη μεταφορά σιδήρου, σερουλοπλασμίνη για τη μεταφορά χαλκού και πρωτεϊνες που προσδένουν τη ρετινόλη για τη μεταφορά της βιταμίνης Α)

    • γ-σφαιρίνες (αναοσοσφαιρίνες)

•  Ινωδογόνο

 

Άλλα οργανικά συστατικά (2%)

αμινοξέα ,γλυκόζη, βιταμίνες, ποικιλία ρυθμιστικών πεπτιδίων, στεροειδείς ορμόνες, λιπίδια, λιποπρωτεϊνες .

 

Ανόργανα άλατα (1%)

ηλεκτρολύτες αίματος όπως νάτριο, κάλιο (0.9%), άλατα ασβεστίου

 

Μέθοδοι μελέτης του αίματος

Αν το αίμα αφαιρεθεί από το κυκλοφορικό σύστημα θα πήξει. Το πήγμα αυτό περιέχει τα έμμορφα στοιχεία του αίματος καθώς και μερικές πρωτεϊνες (π.χ. ινωδογόνο) που καθιζάνουν από το πλάσμα. Το διαυγές κίτρινο υγρό που διαχωρίζεται από τα έμμορφα συστατικά του αίματος στη διάρκεια της πήξης του σε δοκιμαστικό σωλήνα ονομάζεται ορός .

Αν λάβουμε αίμα και εμποδίσουμε την πήξη του με την προσθήκη αντιπηκτικών (ηπαρίνη, κιτρικά άλατα κλπ.), το αίμα χωρίζεται ύστερα από φυγοκέντρηση στο δοκιμαστικό σωλήνα σε δύο ευδιάκριτες στιβάδες (Εικ. 1) :

•  (1)Στην ερυθρωπή (κόκκινη) στιβάδα που αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια

Ο αιματοκρίτης αποτελεί το ποσοστό των στιβαγμένων ερυροκυττάρων ανά μονάδα όγκου του αίματος (ενήλικες άνδρες 40-50%, ενήλικες γυναίκες 35-40%)

•  (2) Στη διαυγή στιβάδα που αποτελεί το πλάσμα

Η αμέσως ανώτερη στιβάδα πάνω από τη στιβάδα των ερυθροκυττάρων είναι λευκή ή έχει σταχτί χρώμα και ονομάζεται στιβάδα των λευκοκυττάρων (περίπου 1% του όγκου του αίματος) . Μια λεπτή στιβάδα αιμοπεταλίων μη διακριτή με γυμνό μάτι καλύπτει τα λευκοκύτταρα).

Συνήθως το αίμα εξετάζεται με τη μελέτη ενός πολύ λεπτού επιχρίσματός του σε αντικειμενοφόρο πλάκα (Εικ. 2) . Οι κύριες χρώσεις που χρησιμοποιούνται είναι οι Leishman , Wright και Giemsa , οι οποίες είναι γνωστές ως χρωστικές τύπου Romanovsky . Οι παραπάνω χρώσεις αποτελούνται κυρίως από το κυανό του μεθυλενίου (βασική χρωστική), την ηωσίνη (όξινη χρωστική) και χρωστικές της ανιλίνης (αζούρια). Ανάλογα με τη συγγένεια των διαφόρων χρωστικών ως προς τα διάφορα κυτταρικά οργανίδια αναγνωρίζονται τέσσερις χαρακτηριστικές χρωστικές ιδιότητες: η βασεοφιλία, η αζουροφιλία , η ηωσινοφιλία και η ουδετεροφιλία.

Η γενική εξέταση του αίματος (καταμέτρηση των κυττάρων του αίματος, αναλογία των διαφόρων κυτταρικών τύπων και μορφολογία των κυττάρων ) αποτελεί αξιόλογη μέθοδο κλινικής έρευνας, γιατί δεν παρέχει μόνο πληροφορίες για τις ασθένειες που προσβάλλουν κυρίως το αίμα, αλλά παρέχει έμμεση μαρτυρία κάποιας ιϊκής, βακτηριακής και παρασιτικής μόλυνσης.

 

Αριθμός των κυττάρων του αίματος ανθρώπου

Ερυθρά αιμοσφαίρια

Ανδρες

Γυναίκες

 

4.7- 6.1 Χ10 6 / mm 3 *

34.2- 5.4 X 10 6 / mm 3

Λευκοκύτταρα

6000-10.000/ mm 3

Αιμοπετάλια

150.000-350.000/ mm 3

*mm 3 = μ L