Συντομεύσεις πληκτρολογίου

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου για τις ακόλουθες ενέργειες:


Καλό θα ήταν να μην επικολλάτε απευθείας μορφοποιημένα κείμενα από άλλη εφαρμογή, αν το κάνετε αυτό θα επικολλήσετε και την μορφοποίηση.
Είναι προτιμότερο να επικολλάτε το κείμενο σε έναν απλό κειμενογράφο (π.χ. Notepad) να το αντιγράφετε από εκεί, κατόπιν να το επικολλάτε στον κειμενογράφο του eclsss και να το μορφοποιήσετε σε αυτόν.


Μορφοποίηση κειμένου

Για τη μορφοποίηση των κειμένων που εισάγετε στην πλατφόρμα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη μπάρα εργαλείων του ενσωματωμένου κειμενογράφου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες λειτουργίες/δυνατότητες. Μπορείτε να:

  1. ορίζετε επικεφαλίδες (μην χρησιμοποιείτε τις επικεφαλίδες για έμφαση, χρησιμοποιείστε τες για να δομήσετε το κείμενό σας μόνο)
  2. επιλέγετε τη γραμματοσειρά, το μέγεθος, χρώμα των γραμμάτων και το χρώμα του φόντου για το κείμενο που θα πληκτρολογήσετε. Γενικώς με τη χρήση του χρώματος να είστε πολύ προσεκτικοί, λάβετε υπόψη σας ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα με τη διάκριση - ταυτοποίηση των χρωμάτων. Αλήθεια τι λέτε για τον συνδυασμό αυτό ... συνδυασμός; Αν χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα χρώμα κειμένου και χρώμα φόντου φροντίστε να έχουν μεγάλη αντίθεση ... συνδυασμός
  3. επιλέγετε τα γράμματα να εμφανίζονται έντονα, πλάγια ή υπογραμμισμένα ή διαγραμμένα.
  4. υψώσετε σε δύναμη ή να ορίσετε δείκτες.
  5. επιλέγετε αν το κείμενο εμφανίζεται σε λίστα με κουκίδες (όπως στις Συντμήσεις του πληκτρολογίου) ή μη αριθμημένη λίστα (όπως στη Μορφοποίηση κειμένου).
  6. Τέλος με την Αύξηση της εσοχής μπορείτε να δημιουργήσετε εμφωλευμένες λίστες...
    1. εμφωλευμένη λίστα 1
    2. εμφωλευμένη λίστα 2

Επίσης μπορείτε να ορίζετε τη στοίχιση του κειμένου ...

Και αν θέλετε να απαλείψετε κάποια μορφοποίηση υπάρχει το αντίστοιχο εργαλείο!

Τέλος υπάρχει εργαλείο Εύρεσης και αντικατάστασης που πολλές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο, στο παράδειγμά μας θα το χρησιμοποιήσουμε για να διορθώσουμε ένα ορθογραφικό λάθος (επικολλάτε σε επικολλάτε)

Εισαγωγή συνδέσμου

Μπορείτε να εισάγετε ένα σύνδεσμο στο κείμενό σας είτε αυτός είναι σύνδεσμος προς μια τοποθεσία στο WEB (για παράδειγμα την αρχική σελίδα της τεκμηρίωσης του Open eclass) είτε είναι σύνδεσμος προς κάποιο αρχείο στα Έγγραφα που έχετε ανεβάσει στο μάθημά σας (για παράδειγμα μια παρουσίαση για το Open eClass του σχολικού δικτύου σε μορφή pdf. Αξίζει να αναρωτηθείτε γιατί ανεβάσαμε το .pdf αρχείο κι όχι το αρχείο του PowerPoint).