Περιεχόμενο μαθήματος (Syllabus)



ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ-

ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ

Σκοπός

Να διδαχτούν οι φοιτητές: α) τις βασικές έννοιες των πρώιμης και όψιμης εμβρυϊκής ανάπτυξης και τις συγγενείς ανωμαλίες της κρανιοπροσωπικής περιοχής, β) τις βασικές ιστολογικές τεχνικές για τη μελέτη της κυτταρικής μορφολογίας στο επίπεδο του φωτονικού μικροσκοπίου, γ) τη βασική δομή και λειτουργία των κυττάρων, τη δομή και τη λειτουργία των βασικών ιστών και οργανικών συστημάτων του ανθρώπου και τη συσχέτιση της δομής των ιστών με τη λειτουργία τους. δ) τις βασικές έννοιες της εμβρυολογικής διάπλασης και της μικροσκοπικής δομής των μαλακών και σκληρών ιστών του προσώπου, της στοματογναθικής περιοχής και των μεγάλων σιαλογόνων αδένων.

 

Στόχοι

Ο φοιτητής στο τέλος του 2ου εξαμήνου θα πρέπει:

  1. Να αποκτήσει ο φοιτητής τις απαραίτητες γνώσεις για τη φυσιολογική ανάπτυξη του ανθρώπου in utero , από τη γονιμοποίηση έως την όψιμη εμβρυϊκή περιόδο, την ανάπτυξη του πλακούντα και την ανάπτυξη της κρανιοπροσωπικής περιοχής, της στοματογναθικής περιοχής, και των μεγάλων σιαλογόνων αδένων.
  2. Να  περιγράφει την ιστολογική δομή των ιστών στο επίπεδο του φωτονικού μικροσκοπίου και να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για τους τέσσερις βασικούς ιστούς του οργανισμού (Επιθήλιο, Συνδετικός ιστός, Μυικός ιστός, Νευρικός ιστός) και για τα οργανικά συστήματα όπως: το Κυκλοφορικό σύστημα, Κύτταρα του Περιφερικού Αίματος – Αιμοποίηση, Ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης να συσχετίζει την ιστολογική δομή των βασικών ιστών και των οργανικών συστημάτων με τη λειτουργία τους
  3. Να περιγράφει και να αναπτύσσει τη μικροσκοπική δομή των φυσιολογικών μαλακών και σκληρών ιστών (οδόντες και οστούν) της στοματογναθικής περιοχής, και των μεγάλων σιαλογόνων αδένων.
  4. Να αναγνωρίζει με το οπτικό μικροσκόπιο τους φυσιολογικούς μαλακούς και σκληρούς ιστούς (οδοντικές ουσίες και οστούν) της στοματογναθικής περιοχής, και των μεγάλων σιαλογόνων αδένων, και να προσδιορίζει τα κύρια μικροσκοπικά χαρακτηριστικά τους.
  5. Να συσχετίζει τη μικροσκοπική δομή των φυσιολογικών μαλακών και σκληρών ιστών της στοματογναθικής περιοχής, και των μεγάλων σιαλογόνων αδένων με τη λειτουργία τους.

 

Περιεχόμενο

Eισαγωγή στην Ιστολογία ; Δομή και λειτουργία κυττάρου ; Bασικές αρχές της Aνάπτυξης ; Πρώιμη Aνάπτυξη: Aπό τη Γονιμοποίηση έως τη Γαστριδίωση; Nευριδίωση και Διαμόρφωση του Σώματος Eμβρύου ; Aνάπτυξη Σωμιτών ; Όψιμη Eμβρυϊκή Περίοδος ; Πλακούντας-Ανάπτυξη Τροφοβλάστης ; Κρανιοπροσωπική Ανάπτυξη-Εμβρυολογία προσώπου και στόματος ; Συγγενείς Aνωμαλίες Κρανιοπροσωπικής Περιοχής ; Eπιθήλιο; Συνδετικός ιστός; Xονδρικός Iστός; Οστίτης ιστός; Μυικός ιστός; Nευρικός Iστός ; Kύτταρα του Aίματος και Aιμοποίηση ; Aνοσοποιητικό Σύστημα και Λεμφικά Όργανα; Kυκλοφορικό Σύστημα ; Ιστολογία του στοματικού βλεννογόνου και των σιαλογόνων αδένων ; Ιστολογία των οστών των γνάθων και της οστεΐνης –κροταφογναθικής διάθρωσης ; Ιστολογία του συμπλέγματος πολφού-οδοντίνης ; Οδοντογένεση - Εμβρυολογία του δοντιού; Ιστολογία της αδαμαντίνης, της οδοντίνης, του περιρριζίου ; Μοριακοί μηχανισμοί οδοντογένεσης.