Γενική Αστρονομία Ι (MATH562)

Περίγραμμα

Περιεχόμενο μαθήματος (Syllabus)



Ουράνια σφαίρα, συστήματα συντεταγμένων και χρόνου.

Αστρονομικά όργανα και μέθοδοι παρατήρησης.

Ηλιακό Σύστημα, χαρακτηριστικά και κινήσεις πλανητών και δορυφόρων, νόμοι Kepler και Νεύτωνα, αστεροειδείς, κομήτες, μεσοπλανητική ύλη. 

Ήλιος και ακτινοβολία από τους αστέρες, αστρικά φάσματα, κινήσεις και αποστάσεις των αστέρων, φυσικά χαρακτηριστικά των αστέρων. 

Αστρική Εξέλιξη - Ζωή και θάνατος αστέρων, καινοφανείς, υπερκαινοφανείς, αστέρες νετρονίων, μελανές οπές

Αστρικά συστήματα, σμήνη, νεφελώματα και γαλαξίες, quasars, blazars

Κοσμολογία, ηλικία σύμπαντος, νόμος Hubble

Συμπληρωματικά Στοιχεία



Το μάθημα περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στους χώρους των εργαστηρίων Αστρονομίας και Εφαρμοσμένης Οπτικής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής. Προαιρετικά, θα πραγματοποιούνται εργαστηριακές ασκήσεις και εφαρμογές. Η ημερομηνίες και ώρες των επισκέψεων θα ορίζονται από τους διδάσκοντες, κατόπιν συνεννόησης με τους φοιτητές.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία



Η διδασκαλία του μαθήματος βασίζεται στο βιβλίο «Το σύμπαν που αγάπησα», των Ε. Δανέζη και Ε. Θεοδοσίου, Εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ, Αθήνα 2012.

 

Για περαιτέρω ενημέρωση προτείνεται το βιβλίο:

«Παρατηρησιακή Αστρονομία», των Ι.Χ. Σειραδάκη και Σ.Ι. Αυγολούπη, Θεσσαλονίκη 1993, ή τη νεότερη εκδοχή του από τις Εκδόσεις Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2010.

Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι



Σημειώσεις του μαθήματος από τις παραδώσεις, όπως και συνοδευτικό εποπτικό υλικό θα αναρτώνται στο e-class, κατά βούληση των διδασκόντων. Οι σημειώσεις αυτές συνοδεύουν βοηθητικά τη διδακτέα ύλη και δεν αποτελούν από μόνες τους την ύλη του μαθήματος.

Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης



Η βαθμολογία στο μάθημα θα προκύπτει από την επίδοση των φοιτητών στις τελικές εξετάσεις. Η ενεργή συμμετοχή στις προαιρετικές εργαστηριακές ασκήσεις και εφαρμογές θα λαμβάνεται θετικά στην τελική βαθμολογία.