Δίκτυα Επικοινωνιών (ΠΜΣ 522)

Περίγραμμα

Μαθησιακοί στόχοι

Μαθησιακοί στόχοι

Τα Δίκτυα Επικοινωνιών είναι ένα από τα πιό ενδιαφέροντα και σημαντικά τεχνολογικά πεδία των καιρών μας.Το Internet διασυνδέει εκατομμύρια (σύντομα δισεκατομμύρια) υπολογιστών, παρέχοντας μια παγκόσμια επικοινωνιακή, υπολογιστική και αποθηκευτική υποδομή. Μιά εντυπωσιακή αύξηση νέων εφαρμογών βρίσκεται προ των πυλών με την ολοκλήρωση του Internet με τις τεχνολογίες των κινητών/ασύρματων επικοινωνιών. Πολλά έχουν αλλάξει στην ζωή μας με την ανάπτυξη των δικτύων από την εμβρυική τους κατάσταση την δεκαετία του '60 μέχρι τις μέρες μας. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή - μια νέα γενιά δημιουργικών μηχανικών και επιστημόνων πληροφορικής και επικοινωνιών θα οδηγήσει το μελλοντικό Internet σε σφαίρες που ίσως δεν τις έχουμε φανταστεί ακόμη. Το μάθημα αυτό φιλοδοξεί να δώσει μια καλή εισαγωγή στο υπόβαθρο που χρειάζεται κανείς για να ταξιδέψει και να εξερευνήσει την ενδιαφέρουσα αυτή γνωστική περιοχή.

Περιεχόμενο μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος

Το μάθημα αυτό θα καλύψει το περιεχόμενο των κεφαλαίων 1,3,4 και 5 του βιβλίου Computer Networking των J. Kurose και Κ. Ross, Pearson/Addison-Wesley, 6th Edition, ISBN 0-321-17644-8. Επίσης θα μελετηθεί  η καθυστέρηση αναμονής σε δίκτυα μεταγωγής πακέτων με την χρήση βασικών μοντέλων συστημάτων αναμονής. Οι κύριες ενότητες του μαθήματος είναι οι εξής:

Δίκτυα Επικοινωνιών και το Internet

Καθυστέρησης αναμονής - Μοντέλα Συστημάτων αναμονής

Επίπεδο μεταφοράς

Επίπεδο δικτύου και δρομολόγηση

Επίπεδο ζεύξης και τοπικά δίκτυα

 

Βοηθήματα



Το βιβλίο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το Computer Networking των J. Kurose και Κ. Ross, Pearson/Addison-Wesley, 6th Edition, ISBN 0-321-17644-8. Η ελληνική μετάφραση (της 6ης Έκδοσης) έγινε από τις εκδόσεις Γκιούρδας (www.mgiurdas.gr). 

Διαλέξεις: πού κα πότε;



Οι διαλέξεις του μαθήματος για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 θα γίνονται κάθε Τετάρτη (17:00) στo Αμφιθέατρο Α2 του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών.

Διδάσκοντες

Διδάσκοντες

Καθ. Λάζαρος Μεράκος

Επικ. Καθ.  Άννα Τζανακάκη

 

Βιβλιογραφία

Βιβλιογραφία

Βιβλία

  1. Δίκτυα Eπικοινωνιών, Jean Walrand,  Έκδοση ΕΚΠΑ.
  2. Δίκτυα Υπολογιστών, A.Tanenbaum and D.Wetherall, Εκδόσεις Κλειδάριθμος.
  3. Δίκτυα Υπολογιστών, L.Peterson and B.Davie, Εκδόσεις Κλειδάριθμος.
  4. "Multiple Access Protocols: Performance and Analysis", R. Rom and M. Sidi, Springer-Verlag, NY.
  5. An Introduction to Queueing Systems, S. Bose, Springe
  6. Queueing Systems, L. Kleinrock, Wiley 
  7. Ουρές Αναμονής, 2η έκδ./2008, Δ. Φακίνος, Εκδόσεις ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ

Ανοικτά Διαδικτυακά Mαθήματα

  1. Computer Networks, D. Wetherall, University of Washington.
  2. Data Communication Networks, Bertsekas & Modiano,MIΤ
  3. Ουρές Αναμονής, Α. Οικονόμου, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  4. Μοντελοποίηση και Ανάλυση Στοχαστικών Συστημάτων, Β. Κούτρας, Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Χρήσιμα Άρθρα

  1. "Host-to-Host Congestion Control for TCP," A. Afanasyev et al, IEEE Communications Surveys and Tutorials, vol. 12, no. 3, pp.304-342.
  2. CISCO-How NAT works.
  3. "Interdomain routing links", T. Griffin