Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΣΩΝ

(46105) -  Δήμητρα Δήμου

Περιγραφή Μαθήματος

Στο μάθημα αυτό δίνεται έμφαση στον τρόπο κατανόησης του ρόλου και των λειτουργιών της Επικοινωνίας σε κάθε πεδίο της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Από τις βασικές επιδιώξεις του μαθήματος είναι η εξοικείωση με βασικές επικοινωνιακές θεωρίες και η αναγνώριση βασικών όρων και της σύνδεσής τους με το πεδίο των ψηφιακών τεχνών και του κινηματογράφου. Ζητούμενο του μαθήματος είναι η αναβάθμιση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, με τεχνικές που εκπηγάζουν από την ψυχαναλυτική, ψυχολογική και κοινωνική θεωρία. Βασικές αναφορές θα γίνουν στο πεδίο των νέων μέσων , όσον αφορά την επικοινωνία και τις διάφορες τεχνικές.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των επικοινωνιακών λειτουργιών, θα γίνει θεωρητική παρουσίαση βασικών εννοιών και μοντέλων της επικοινωνίας, παρουσίαση της συστημικής προσέγγισης με αναφορά σε ζητήματα κυβερνητικής και θεωρίας της πληροφορίας, μια πρώτη ανάλυση της μη λεκτικής επικοινωνίας καθώς και αναφορά στις όψεις του κοινωνικού πεδίου. Θα καταφανεί ο ρόλος του χώρου, του χρόνου και των τελετουργικών στην επικοινωνία, ενώ με το πέρασμα στην διαπροσωπική επικοινωνία θα διερευνηθούν τεχνικές έκφρασης και συνέντευξης, ανάδειξη της δυναμικής των στάσεων και θέσεων, και πώς οι διυποκειμενικοί μηχανισμοί είναι δυνατό συμπαράγουν ένα ενιαίο νόημα. Με την ενότητα της επικοινωνίας στις ομάδες θα μελετηθούν οι ψυχολογικές και κοινωνικές διαστάσεις της ομαδικής λειτουργίας, η συναισθηματική ζωή των ομάδων και η παρατήρησή τους με ομαδικές τεχνικές. Ακόμα, θα διερευνηθεί το πεδίο επιρροής της επικοινωνίας και το περιθώριο αλλαγής παγιωμένων στάσεων μέσω σχετικών γνωστικών μοντέλων.

Η προσέγγιση του μαθήματος είναι τέτοια ώστε να γίνει αντιληπτή η θεωρία της επικοινωνίας ως πυλώνας ζωτικής σημασίας σε κάθε έκφανση της καθημερινής και επαγγελματικής ζωής.

 

Οι βασικές θεματικές ενότητες του μαθήματος (ανά μία ή δύο εβδομάδες διδασκαλίας)   είναι οι εξής:

  1. Η εισαγωγή στους επικοινωνιακούς παράγοντες
  2. Μοντέλα της επικοινωνίας
  3. Η συστημική προσέγγιση (γενικές αρχές-επικοινωνιακά παίγνια)
  4. Η μη λεκτική επικοινωνία
  5. Χώρος-χρόνος-αλληλεπίδραση στην επικοινωνία
  6. Διαπροσωπική σχέση και επικοινωνία
  7. Ψυχολογικές-επικοινωνιακές-συναισθηματικές διαστάσεις των ομαδικών λειτουργιών (παρατήρηση των ομάδων και ομαδικές τεχνικές)
  8. Επικοινωνία και επιρροή (πειθώ, συμμόρφωση, υπακοή, μοντέλα αλλαγής στάσεων
  9. Τα νέα μέσα ως φορέας επικοινωνίας
  10. Ομοιότητες-διαφορές παλαιών και νέων μέσων (αναφορικά με τις επικοινωνιακές δυνατότητες)

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023