Πρόσκληση: Στρατός-Γυναίκα-Άθληση-Ενσωμάτωση, αύριο 4 Ιουλίου, ώρα 16.00 μ.μ, στο μ.α. ΤΕΦΑΑ
- Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018 - 3:26 μ.μ. -

«Η Αθλητική Δραστηριότητα ως Μέσο/Εργαλείο για την ενσωμάτωση της Γυναίκας στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.)» Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού” Τομέας: Θεωρητικών Επιστημών, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, Ημερομηνία: Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018, Ώρα: 16:00 μ.μ., μικρό αμφιθέατρο ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, Δάφνη

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει ενδεχόμενες δυνατότητες επιρροής που μπορεί να έχει η συμμετοχή των γυναικών που υπηρετούν και εκπαιδεύονται στα Α.Σ.Ε.Ι. (Καραμπελιάς 2009, 2013), σε κοινά με τους άνδρες προγράμματα αθλητικής δραστηριότητας, για την μετέπειτα πλήρη ενσωμάτωσή τους σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς θεσμούς. Το ζήτημα γενικά της ενσωμάτωσης στις κοινωνικές επιστήμες εμφανίζεται ως περίπλοκο, πολυσύνθετο και πολυσχιδές, και είναι αυτός ο λόγος που αναγκάζει τον οποιονδήποτε ερευνητή σε μια χρήση ποικίλων θεωριών για την εξήγηση και την κατανόησή του, αλλά και για τη συγκρότηση ενός θεωρητικού πλαισίου. Η έρευνα αυτή λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο και χρησιμοποιώντας συμπληρωματικά κοινωνιολογικές θεωρίες περί ενσωμάτωσης, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αθλητική δραστηριότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές διερευνητικές μελέτες ως εξαιρετικό μέσον για την ενσωμάτωση ανθρώπων—με ποικιλότροπα φυσικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά— σε κοινωνικές ομάδες, οργανισμούς, θεσμούς κ.λπ. (Stichweh 2013). Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει σε ερευνητικά δεδομένα τα οποία επισημαίνουν ότι η ενεργός και συστηματική συμμετοχή της γυναίκας σε αθλητικές δραστηριότητες, που ίσχυαν ή ακόμα και σήμερα μπορεί να ισχύουν ως προνόμιο των ανδρών, εμφανίζεται ως σημαντικός διαμεσολαβητής, αναφορικά με ζητήματα ενσωμάτωσης σε θεσμούς, που κατά κύριο λόγο τους αποδίδεται ακόμα και στις μέρες μας ανδροκεντρικός χαρακτήρας (Patsantaras, 2006, 2015). Στις προοπτικές αυτές, ο κεντρικός στόχος αυτής της έρευνας είναι να διερευνήσει εάν και σε ποιο βαθμό, η κοινή συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες, μπορεί να προωθήσει αντιλήψεις περί "έμφυλης ουδετερότητας" (Kamberidou 2004, 2005, 2012), σε έναν ιδιότυπο από πολλές απόψεις κοινωνικό χώρο για τη γυναίκα, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις (Καραμπελιάς 2009, 2013), και να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια ισόνομη αντιμετώπιση και ισόνομη εξελικτική διαδρομή των γυναικών στους στρατιωτικούς θεσμούς. Η ερευνητική μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι και ποιοτικού (Εθνογραφία) και ποσοτικού (Ερωτηματολόγιο), δηλαδή μικτού χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί: α) με ημι-δομημένες συνεντεύξεις και β) με τη χρήση «Ερωτηματολογίου Περιβάλλοντος Ομάδας» (Αγγελονίδης, Κάκκος, Ζέρβας, & Ψυχουντάκη 1993-94). Πρώτα θα διενεργηθεί πιλοτική έρευνα, στην οποία επτά εν ενεργεία γυναίκες αξιωματικοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα συμμετάσχουν στις συνεντεύξεις και 30 εν ενεργεία αξιωματικοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων θα απαντήσουν το ερωτηματολόγιο. Με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, η έρευνα θα συνεχισθεί και θα πραγματοποιηθεί με δείγμα περισσοτέρων στελεχών, τα οποία κατά τη φοίτησή τους στα Α.Σ.Ε.Ι. συμμετείχαν τόσο στις αθλητικές ομάδες των στρατιωτικών σχολών τους όσο και στα πρωταθλήματα του Ανώτατου Συμβούλιου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Α.ΕΔ.). Λέξεις Κλειδιά: Γυναίκα, φύλο, έμφυλη ουδετερότητα, ενσωμάτωση, αθλητισμός, Ένοπλες Δυνάμεις.  

ΣΠΟΥΔΕΣ

Πτυχίο Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΤΕΦΑΑ Σερρών (2003).

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση (MA Education) με κατεύθυνση την Εκπαίδευση, Metropolitan London University (2014): ΔΙΚΑΤΣΑ αριθ. πράξης 25 3-3533, 21/01/2015 .

 

Μεταπτυχιακά Μαθήματα

Μεθοδολογία της Έρευνας I

Στατιστική στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό II

 

Διδακτορικά Μαθήματα

Υποχρεωτικά

Διδακτορικά Σεμινάρια Ειδίκευσης

Ειδικά Θέματα Ειδίκευσης

Διδακτορική Καθοδηγούμενη Έρευνα Ειδίκευσης

Υποχρεωτικό-κατ’ επιλογήν

Ειδικά Θέματα Κοινωνιολογίας του Αθλητισμού

 

Εκπαιδευτικό Έργο

Συνεπικουρία (επικουρική βοήθεια) σε πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες και διδασκαλία στα μαθήματα: «Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία» και «Κοινωνικό Φύλο & Αθλητισμός» με θεματολογία: 1) Στρατός-Γυναίκα-Άθληση, 2) Ο Χορός στη Στρατιωτική Κοινωνία, κ.ά.

 

Δημοσιεύσεις

-Kefi Chatzichamperi, E. (2018). The notation recording of the dance syrtos in Erhia. Sustainable Development, Culture, Traditions Journal  (εγκρίθηκε-υπό έκδοση/δημοσίευση).

-Κέφη Χατζηχαμπέρη, E. (2018). "Προωθώντας την έμφυλη ουδετερότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις δια της κοινής συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε αθλητικές δραστηριότητες. Πρακτικά του 6ου Συνεδρίου της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) «Η Κοινωνιολογία και ο δημόσιος ρόλος της στην εποχή της μεταμόρφωσης του κόσμου», 28-31/03/2018. Ενότητα: Ένοπλες Δυνάμεις και Κοινωνιολογία, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (υπό έκδοση Σεπτ-Οκτ. 2018).

-Κέφη Χατζηχαμπέρη, Ε. (2018). Το φύλο και η έμφυλη ουδετερότητα στην αποτελεσματικότητα του γυναικείου φύλου στη στρατιωτική κοινωνία. Φιλοσοφία και Παιδεία, τεύχος 75-76: 30-32.

-Χατζηχαμπέρης, Η., & Κέφη Χατζηχαμπέρη, Ε. (2018). H προσφορά των Αξιωματικών Οικονομικού κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού  πολέμου 1940-1941. Παρνασσός. Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός. (εγκρίθηκε-υπό έκδοση/δημοσίευση.

-Κέφη Χατζηχαμπέρη, Ε. (2017). O πατριωτισμός και η ηρωική προσφορά των εθελοντρίων γυναικών του ελληνικού ερυθρού σταυρού κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου. Φιλοσοφία και Παιδεία, τεύχος 73-74: 26-28.

-Κέφη Χατζηχαμπέρη, Ε. (2017). Ενδέχεται η αθλητική δραστηριότητα να δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις διασφάλισης της ενσωμάτωσης των γυναικών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα; Γυναίκα και Άθληση, τόμος Χ 2015/2016. Έκδοση της Πανελλήνιας Ένωσης για την προώθηση των Γυναικών στον Αθλητισμό και στα Σπορ (Π.Ε.Π.Γ.Α.Σ.): 45-51.

Συμβουλευτική Επιτροπή

 

Ειρήνη Καμπερίδου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας: Κοινωνικό Φύλο και Αθλητισμός

(Επιβλέπουσα Καθηγήτρια)

Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Νικόλαος Πατσαντάρας

Αναπληρωτής Καθηγητής Αθλητικής Κοινωνιολογίας

Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Γεράσιμος Καραμπελιάς

                                 Καθηγητής Στρατιωτικής Κοινωνιολογίας

Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Τμήμα Κοινωνιολογίας