8.12.2021 Διάλεξη Καθηγητή Amerigo Restucci
- Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 -

Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Amerigo Restucci, Ομότιμου πρύτανη του Πανεπιστημίου IUAV Βενετίας και Προέδρου του Istituto Regionale Ville Venete, με θέμα:

Firenze: Umanesimo e Rinascimento.

Arte e letteratura

 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2021 (ώρα 11:30) στην αίθουσα 812, Κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, 8ος όροφος.

 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Την ανάληψη του έργου για την κατασκευή των χάλκινων θυρών του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας (Battistero di San Giovanni), με τη συμμετοχή των σημαντικότερων γλυπτών του 1400, κέρδισε έπειτα από διαγωνισμό ο Lorenzo Ghiberti. Από εκείνη τη στιγμή στην πόλη έλαβε χώρα μια ανανέωση των τεχνών, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού: η Αναγέννηση είχε αρχίσει. Σημαντική για το ρεύμα αυτό υπήρξε η παρουσία του ελληνικού πολιτισμού με τη μετάφραση κειμένων του Πλάτωνα, του Ευκλείδη, του Αριστοτέλη, που οδήγησαν στην ανανέωση της καλλιτεχνικής συζήτησης. Κατά τον 15ο αιώνα καλλιτέχνες όπως ο Brunelleschi, ο Alberti, ο Masaccio, ο Donatello, ο Botticelli και άνθρωποι των γραμμάτων όπως ο Bruni, ο Poliziano, ο Machiavelli διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλο στη Φλωρεντία. Από την εικονογράφηση των έργων γίνεται αντιληπτή η σημασία της ιστορικής περιόδου που θα επηρεάσει ολόκληρο τον αιώνα και θα σημαδέψει τη μετέπειτα ιστορία καλλιτεχνών όπως του Michelangelo, του Vasari, του Piero della Francesca.