συμμετοχή σε πρόγραμμα
- Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 - 4:20 μ.μ. -

Αγαπητές, αγαπητοί παρακάτω θα βρείτε ένα κείμενο για συμμετοχή φοιτητών-τριων σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για το οποίο σας προτρέπω να συμμετάσχετε.

Θα τα πούμε αύριο 

Με εκτίμηση

Β.Κ 

Πρόσκληση συμμετοχής σε φοιτητές/τριες

Το WIRE είναι ένα διεθνές διεπιστημονικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να αναδιαμορφώσει τις αφηγήσεις για τα ευρωπαϊκά κινήματα αντίστασης αναδεικνύοντας τον ρόλο των γυναικών σε αυτά.

Πολύ συχνά, στις κυρίαρχες ιστορικές αφηγήσεις, η Αντίσταση ενάντια στον φασισμό και τα αυταρχικά καθεστώτα στην Ευρώπη θεωρείται ανδρική υπόθεση, με τις γυναίκες να υποβιβάζονται σε έναν δευτερεύοντα και βοηθητικό ρόλο. Το WIRE έχει ως στόχο να θέσει τον ρόλο των γυναικών, τόσο ως ενεργών υποκειμένων όσο και ως θυμάτων, στο επίκεντρο της μνήμης της Αντίστασης.

Στο πρόγραμμα, συντονιστής του οποίου είναι το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UAB), συμμετέχουν πολιτιστικά ιδρύματα, δημόσιοι φορείς, οργανώσεις θυμάτων, ερευνητικά και αρχειακά ιδρύματα, τόποι μνήμης και μουσεία από 4 χώρες: τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) από την Ελλάδα, η Villa Decius Association από την Πολωνία, το Scuola di Pace di Monte Sole από την Ιταλία, και το Memorial Democràtic από την Ισπανία.

Για δύο χρόνια τα συνεργαζόμενα ιδρύματα θα αναπτύξουν δράσεις αξιοποιώντας καινοτόμες μεθοδολογίες και αντισυμβατικές μεθόδους διάχυσης, με στόχο να παρέμβουν ουσιαστικά στην ακαδημαϊκή και δημόσια γνώση για την ιστορία και τη μνήμη της συμμετοχής των γυναικών στα ευρωπαϊκά αντιστασιακά κινήματα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος 40 φοιτητές και φοιτήτριες, 10 από κάθε χώρα, στη διάρκεια του 2024 θα πραγματοποιήσουν μια διαδρομή μνήμης στην Μπολόνια (Ιταλία), την Αθήνα (Ελλάδα), την Κρακοβία (Πολωνία) και τη Βαρκελώνη (Ισπανία), η οποία θα περιλαμβάνει διαφορετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

  • Εργαστήρια για τη σημασία των τόπων μνήμης στη σύγχρονη εκπαίδευση (Ιταλία)
  • Δημιουργία podcasts και σεναρίων videogames με επίκεντρο τις ιστορίες ζωής αντιστασιακών γυναικών (Ελλάδα, Πολωνία)
  • Πραγματοποίηση ιστορικών περιπάτων (Ισπανία)
  • Συμμετοχή σε διεθνές συνέδριο (Ισπανία)

Η συμμετοχή στα ταξίδια και όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που θα επιλεγούν είναι δωρεάν, συμπεριλαμβανομένων εισιτηρίων, μεταφορών, διαμονής και διατροφής.

Αν είστε φοιτητής/τρια 3ου έτους, ή μεγαλύτερου έτους με την προϋπόθεση να βρίσκεστε εν ενεργεία στη διάρκεια του 2024, και ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα, σας καλούμε να παρευρεθείτε στην παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 4/4/2023 και ώρα 16.00 στον χώρο των ΑΣΚΙ, Σωκράτους 48, 1ος όροφος. Για όσες και όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην παρουσίαση παρακαλούμε να στείλουν μαιηλ με το όνομα τους και το έτος σπουδών τους στο aski@askiweb.gr

O υπεύθυνος του προγράμματος από τα ΑΣΚΙ

Μάνος Αυγερίδης